-
+

Haitis opposition utser övergångspresident

Poliser med gripna demonstranter vid protester i Port-au-Prince i söndags. Demonstranterna vill se president Jovenel Moïses avgå.
Poliser med gripna demonstranter vid protester i Port-au-Prince i söndags. Demonstranterna vill se president Jovenel Moïses avgå.
HaitiTT-AFP

Oppositionen i Haiti har utropat en högt uppsatt domare till landets övergångsledare, i ett nytt försök att tvinga bort den omstridde presidenten Jovenel Moïse från makten.

Annons

Annons

En tvåårsplan har stakats ut, med upprättande av en nationell dialog, utarbetande av en ny konstitution och organisering av val, säger den före detta seantorn Youri Latortue.

72-årige Joseph Mécène Jean Louis säger i ett videouttalande att han "accepterar uppdraget från oppositionen och civilsamhället att tjäna landet som interimspresident under övergången".

Haiti har de senaste dagarna skakats av oroligheter och protester mot Jovenel Moïse. I söndags hävdade presidenten att myndigheterna avvärjt ett försök att mörda honom och genomföra en statskupp.

Bakgrunden till oron är en strid om Moïses mandatperiod som presidenten hävdar varar ytterligare ett år. Den tolkning av konstitutionen som han hänvisar till avfärdas dock av oppositionen, som anser att hans mandatperiod redan löpt ut.

Vi väntar på att Jovenel Moïse ska lämna Nationalpalatset (presidentens officiella residens) så att vi kan gå vidare med att installera Mécène Jean Louis, säger oppositionsföreträdaren André Michel told AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss