A-
A+

Häktad fick sova och äta på golvet

En man som satt häktad i Sollentuna fick bo i ett rum utan säng och bord i två veckor vilket JO inte tycker är lämpligt. Arkivbild.
En man som satt häktad i Sollentuna fick bo i ett rum utan säng och bord i två veckor vilket JO inte tycker är lämpligt. Arkivbild.
SamhälleTT

En intagen på Sollentunahäktet saknade både bord och säng i sin cell under två veckor, vilket fick till följd att han fick sova och äta på golvet. Nu får häktet skarp kritik av Justitieombudsmannen.

Annons

När mannen klagade fick han en pall att använda som bord, men den var lika hög som stolen, rapporterar Dagens Juridik..

Enligt mannen inverkade det kraftigt på hans möjlighet att förbereda sig inför rättegången och han anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO. Först när hans ombud kontaktade Kriminalvården agerade häktet och satte in en säng och ett bord. Då hade det gått två veckor.

I ett yttrande till JO skriver Kriminalvården att mannen placerats i ett sjukrum på grund av platsbrist och att dessa saknar säng och bord. Däremot fanns dubbelmadrass på golvet.

Häktet får kritik av JO som konstaterar att det saknas behov att begränsa utrustningen i mannens cell och att det är ”bekymmersamt och ytterst en rättssäkerhetsfråga, om förhållandena försvårade för (mannen) att bevaka sin rätt i brottmålsprocessen”.

JO är också ”mycket kritisk” till häktets bristande dokumentation när det gäller vilka åtgärder för att bryta isolering som mannen erbjudits under sin tid i häktet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.