A-
A+

Halfvarsson segrade i Alliansloppet – "Helt slut"

Calle Halfvarsson tog hem segern i det 48 kilometer långa Alliansloppet på rullskidor.
Calle Halfvarsson tog hem segern i det 48 kilometer långa Alliansloppet på rullskidor.
RullskidorTT

Calle Halfvarsson tog hem segern i Alliansloppet på rullskidor. Petter Northug blev 22:a.

Emma Ribom vann för andra året i rad på damsidan – med 0,3 sekunders marginal.

Annons

Annons

Petter Northug blev 22:a.
Petter Northug blev 22:a.

Det var ett starkt startfält som samlats i Trollhättan för att åka det 48 kilometer långa Alliansloppet på rullskidor.

På herrsidan ställdes fjolårssegraren, svenske Max Novak mot bland annat skidlegendaren Petter Northug, svenske landslagsåkaren Calle Halfvarsson och 16-årige supertalangen Alvar Myhlback.

Efter ungefär halva loppet satte Halfvarsson in ett ryck och fick med sig två norrmän, Eirik Sverdrup Augdal och Ansgar Evensen. Sverdrup Augdal och Halfvarsson malde på och till slut tvingades Evensen att släppa.

Med knappt tio kilometer kvar såg Halfvarsson rejält sliten ut. Svensken och Sverdrup Augdal hade dock en lucka ner till klungan på 57 sekunder.

"Helt slut"

Då växlade Halfvarsson upp, tvingade norrmannen att släppa. Med mindre än en kilometer kvar hade luckan krympt till omkring 11 sekunder.

Jag var helt slut sista varvet. Jag har bara gått på vilja, jag tänkte att om jag någon gång ska vinna så är det nu, säger Halfvarsson i Cmore.

Det räckte också till seger, och den svenske skidstjärnan gled över mållinjen strax före norrmannen Amund Riege. Fjolårssegraren Novak blev fyra.

Jag trodde inte, på upploppet, att jag skulle ta det. Jag snubblade in här på upploppet, jag har inte varit vid medvetande de sista hundra metrarna, säger Halfvarsson.

Petter Northug blev 22:a och fick bland annat se sig slagen av Alvar Myhlback.

Annons

Annons

Jämnt på damsidan

På damsidan gjorde namnkunniga åkare såsom norskan Astrid Øyre Slind, som i vintras knep segern i Vasaloppet på ny rekordtid, Emma Ribom, fjolårssegrare och landslagsåkare, och rullskidspecialisten Linn Sömskar på förhand upp om segern.

Därtill fanns starka åkare som den tyska OS-guldmedaljören Victoria Carl på startlinjen.

Med 8,5 kilometer kvar fanns alla tre förhandsfavoriter med i täten, men det gjorde också norskan Magni Smedås.

Smedås stod för en stark insats i tävlingen och plockade hem två, av två, spurtpriser. De sista kilometerna präglades av att Øyre Slind gång på gång försökte rycka, men utan framgång.

Därmed var alla fyra åkare kvar på upploppet, där visade Ribom upp sin styrka och tog hem segern för andra året i rad. Segermarginalen skrevs till 0,3 sekunder. Øyre Slind blev tvåa före Smedås respektive Sömskar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.