Halfvarssons tour är över: "Det håller inte"

Calle Halfvarsson. Arkivbild.
Calle Halfvarsson. Arkivbild.
SkidorTT

De svenska herrarna har det kämpigt i Tour de Ski. För Calle Halfvarsson, bäste svensk inför fredagens masstart, är touren redan över.

Det har inte varit någon rolig vecka, säger han.

Vann gjorde ryssen Alexander Bolsjunov – igen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Redan efter onsdagens jaktstart i Toblach uttryckte en formsökande Calle Halfvarsson tveksamheter kring att slutföra touren.

På fredagen tog så Tour de Ski definitivt slut för 31-åringen, efter att ha brutit masstarten i Val di Fiemme. Halfvarsson hängde med i några av de 15 kilometerna, men föll sedan allt längre ner genom klungan och när åkarna hade passerat 5 kilometer hade svensken klivit av.

"Det håller inte"

Jag orkar bara inte. Det är som att jag har en motor som inte går på alla cylindrar. Det håller inte, säger Halfvarsson till SVT.
Det har inte varit någon rolig vecka. Det har varit tunga lopp hela tiden. Jag har i princip inte haft ett enda bra lopp. Det är bara att åka hem och försöka göra något nytt.

Det enda positiva, säger han, är att säsongens stora mål fortfarande är några veckor bort. Skid-VM inleds i slutet av februari.

Jag har lite att fundera på. Men det är bättre att ta det nu än om det hade varit VM. Jag hoppas att jag kan vända på det här, säger Halfvarsson.

31-åringens sorti går på något sätt i linje med den totala svenska herrinsatsen i touren. Trots att Norge, med många av världens bästa herråkare, står över Tour de Ski helt, har de svenska herråkarna mestadels hållit sig långt bak i resultatlistorna.

Calle Halfvarsson var bäst med i sammandraget inför fredagens etapp, men först på 15:e plats.

Annons

Annons

Femte raka segern

I masstarten hängde Oskar Svensson och Björn Sandström med bra fram till de avslutande två kilometerna, men tappade sedan. Svensson blev till slut bäste svensk på 15:e plats och Sandström slog till med sitt bästa världscupresultat i karriären genom att bli 19:e.

Alexander Bolsjunov, Ryssland, vann på nytt efter en spurtuppgörelse med italienaren Francesco De Fabiani. Den sistnämnde gav Bolsjunov en rejäl fajt, men blev omåkt precis före upploppet och fick nöja sig med en andraplats.

En annan ryss, Alexej Tjervotkin, blev trea.

Bolsjunov dominerar Tour de Ski fullständigt. Det här var hans femte raka etappseger och med två lopp kvar leder han två minuter och 37 sekunder före fransmannen Maurice Manificat.

Oskar Svensson är 17:e, 6.43 bakom Bolsjunov.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons