A-
A+

Halka och modd men snöfallsvarningen lyft

Omkring en decimeter snö har fallit på sina håll i Svealand och södra Norrland under kvällen och natten. Arkivbild.
Omkring en decimeter snö har fallit på sina håll i Svealand och södra Norrland under kvällen och natten. Arkivbild.
VäderTT

Snö och halka gör väglaget besvärligt på många vägar i mellansverige. Det kraftiga snöfallet har nu dragit norrut och SMHI har lyft vädervarningen.

Det behöver inte betyda att det är problemfritt i området, säger Linnea Rehn, meteorolog, SMHI.

Annons

Annons

Det har kommit en del snö under natten och i södra Svealand och norra Götaland har det till och med kommit lite underkylt regn. När jag körde till jobbet i Norrköping innan klockan sex var det halvfrusen nederbörd och ganska halkigt, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Snöfallet i norra delen av landet väntas bli som tätast över Västerbotten och Norrbotten och något lättare över Jämtland, Västernorrland och Hälsingland.

Det kommer inte upp i sådana mängder där så att vi behöver varna, säger hon.

Singelolyckor

Tidigt söndag morgon är väglaget besvärligt norr och söder om huvudstaden, i Värmland, Östergötland och i Västmanland och södra Dalarna, enligt Trafikverkets karta.

Enstaka singelolyckor har rapporteras från Sörmland och nordväst om Stockholm. Även i Jämtland och delar av Västerbotten är väglaget besvärligt. I nordligaste Norrland är det snö och is på vägarna.

I hela Norrland, Svealand, östra Småland samt på Öland och Gotland är det risk för besvärligt väglag.

I Svealand är det milt och mulet väder med temperaturer på från fem plusgrader i södra delarna och ned mot fem minusgrader i Dalarna.

På vissa håll kommer snön att slaska bort under dagen och på vissa håll kommer den att ligga kvar delvis, säger Linnea Rehn.

Annons

Annons

Inget fjälläge för nybörjare

SMHI höjer ett varningens finger för halka när snön blir till regn och faller på ännu kalla vägbanor.

Betydligt bistrare väder är det i de norra delarna av fjällen, där det blåser hårt i kombination med snöfall. En gul varning ligger över Lapplandsfjällen, där det under natten blåst upp ordentligt och vindarna i norr kan nå stormstyrka under söndagen.

SMHI varnar för att ovana besökare inte ska ge sig ut på fjället och att det finns risk för att förfrysa sig på grund av den starka kyleffekten.

Från sydöstra Östersjön söder om Danmark hela vägen upp till norra Bottenhavet varnar SMHI för kulingvindar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.