A-
A+

Hallam: "Spelar för att vinna"

Finland och Hannes Björninen, längst till höger, jublar medan Tre Kronors Lukas Bengtsson deppar. Finland vann slutmatchen med 4–1 – men Tre Kronor vann Karjalaturneringen.
Finland och Hannes Björninen, längst till höger, jublar medan Tre Kronors Lukas Bengtsson deppar. Finland vann slutmatchen med 4–1 – men Tre Kronor vann Karjalaturneringen.
IshockeyÅbo, TT:s utsände

Efter två raka segrar kom första förlusten för nye förbundskaptenen Sam Hallam.

Trots 1–4 mot Finland – som gjorde två mål i tom bur – blev han ändå en vinnare eftersom Tre Kronor vann Karjalaturneringen.

Det är flera spelare som levererar på en väldigt hög nivå och visar att de vill vara med framöver, säger Hallam.

Annons

Annons

Den nye förbundskaptenen erkänner att det är kluvna känslor efteråt.

Å ena sidan turneringsseger, å andra en förlust mot antagonisten Finland.

Det är en speciell känsla. Jag tyckte inte vi lade något fokus på turneringssegern innan matchen, vi ville vinna den här.

Hallam har fått en vinnande start på nya jobbet. Föregångaren Johan Garpenlöv inledde sin förbundskaptenstid med tre raka förluster i Karjalaturneringen, precis som Rikard Grönborg före honom. Grönborgs första uppdrag var World Cup, men Karjala 2016 var hans första turnering med icke NHL-spelare.

Absolut, det är skönt. Vi spelar för att vinna, det har vi verkligen gjort. Både spelare och ledare. Sedan ska vi bygga något under året, så vi kommer att titta på spelet och på individerna och hur vi har agerat i olika moment, säger han.

"Otrolig kvalité"

TT: Vad är du mest nöjd över?

Att spelarna har visat en otrolig kvalité att ta in information och utföra det på isen. Det är en jäkla utmaning att komma från olika system. Det behöver vi ha stor respekt för. Jag tycker vi tar kliv för varje match som går.

Finland inledde bäst och tog ledningen, men i den andra perioden tog Tre Kronor över totalt.

Max Friberg kvitterade och svenskarna hade lägen att både göra ett och två mål ytterligare.

I stället kunde Finland göra 2–1 i en snabb kontring genom Oskarshamns Antti Suomela.

När sedan Hallam plockade ut målvakten Marcus Högberg med drygt 2.30 kvar i satsningen på kvitteringen kunde Finland göra två mål i tom bur.

Annons

Annons

Hyllar backarna

Sammantaget blev André Petersson svensk poängkung med fyra mål och en assist. Hans samspel med centern Pär Lindholm (0+3 i turneringen) var imponerande. Jonathan Dahlén blev tvåmålsskytt i segern över Schweiz.

Det finns många att lyfta fram. Ingen har väl undgått André Peterssons produktion och spel. Annars vill jag lyfta fram hela backsidan som har gjort en fantastisk bra turnering. Vi släppte inte till många chanser, säger förbundskaptenen.

Det är andra året i rad Tre Kronor vinner Finlandsturneringen och den sjätte gången genom tiderna. Första turneringen, under annat namn, spelades 1992.

Nästa turnering spelas i Schweiz i december och då har Hallam flaggat för att satsa på i första hand spelare från schweiziska ligan. Efter en överenskommelse med SHL-klubbarna kan han ta ut max en spelare per SHL-lag till den turneringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.