A-
A+

Hallengren ska klistra ansvar på Åkesson

Lena Hallengren, nyvald som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, och partiledaren Magdalena Andersson.
Lena Hallengren, nyvald som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, och partiledaren Magdalena Andersson.
PolitikTT

Socialdemokraterna lovar sina väljare tuff opposition efter förlusten av regeringsmakten. Skarpa förslag som saknades i valrörelsen ska fram.

Och Sverigedemokraterna ska jagas om ansvar.

Annons

Annons

Även om Sverigedemokraterna nöjer sig med att vara ett stödparti åt högerregeringen kommer vi att se till att de får stå till svars för politiken, säger Socialdemokraternas nya gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren.
Tiden är över då Jimmie Åkesson kan komma undan med ett "jag vet inte" på avgörande frågor, säger Hallengren som får ansvaret att leda de övriga 106 S-ledamöterna i deras arbete i riksdagen.

Kan bli prövning

Partiet ökade med sju riksdagsmandat i och med valet och har fler mandat än Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans, om det skulle bli regeringen. Men om SD stödjer regeringen utan avvikelser kan fyra år i opposition bli en prövning för S, utan stora möjligheter att påverka politiken.

Det finns frågor där S och SD tycker lika och skulle kunna driva igenom förslag om de skulle vilja det.

Vi kommer att lägga fram förslag, vi kommer att samtala med alla 349 ledamöterna men vi samarbetar inte med Sverigedemokraterna, säger Lena Hallengren.

Socialdemokraterna fick kritik i valrörelsen, både internt och från utomstående bedömare, för att sakna konkreta förslag och vallöften.

Det mesta presenterades som avhängigt av förhandlingar med andra partier vid ett fortsatt regeringsinnehav. Budskapet från S kokade ner till Magdalena Andersson som den som skulle vara bäst skickad att leda landet.

Annons

Annons

Avstod "överbud"

Vad man lovar i en valrörelse blir lite överbud på något sätt. Vi kommer att stå upp för socialdemokratisk politik och vi får väl se vad som återkommer i vår budgetmotion och kommande förslag, säger Hallengren.

Hon vill inte ge några exempel men säger att det finns massor av politik som S-kongressen beslutade förra året som nu kan tas vidare.

På pressträffen där Hallengren presenterades beskrev partiledaren Magdalena Andersson henne som en tuff och skarp person som får saker gjorda.

Lena Hallengren har visat i olika roller genom åren att hon har en förmåga att samla och hitta lösningar där andra ser låsningar, säger Andersson.

Formellt är Lena Hallengren ännu en tid socialminister i den avgående regeringen. Men hon tillträder som gruppledare så snart en ny regering är på plats. Fram till dess kommer Gunilla Carlsson att vara gruppledare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.