Hamilton vinnare efter protest

Lewis Hamilton protesterade mot rasism och polisövergrepp både före och efter Toscanas GP-lopp.
Lewis Hamilton protesterade mot rasism och polisövergrepp både före och efter Toscanas GP-lopp.
Formel 1TT-Reuters

Sexfaldige formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton dominerade ett kaotiskt Toscanas Grand prix.

Britten tog sin 90:e F1-seger sedan han börjat dagen med att protestera mot rasism och polisbrutalitet.

Annons

Annons

I och med segern är Lewis Hamilton, Mercedes, bara en vinst från att tangera Michael Schumachers rekord på 91 segrar.

Det blev ett kaotiskt lopp på Mugello, Ferrarias hemmabana där nu Mercedes återigen dominerade stort och finländaren Valtteri Bottas blev tvåa. Alexander Albon, Red Bulls thailändske förare, tog sin första pallplats och slutade trea.

Tufft med omstarter

Två gånger fick loppet rödflaggas och startas om. Först efter åtta varv då en masskollision inträffade och sedan efter 13 varv då kanadensaren Lance Stroll kraschade efter att ha fått punktering.

Det var som tre lopp. Alla de där omstarterna, med fokuseringen som behövs varje gång, det var riktigt, riktigt tufft, säger Hamilton som vann med 4,880 sekunder före Bottas.

Hamiltons sjätte seger på nio lopp den här säsongen gör att han leder VM-serien med 55 poängs marginal före sin stallkamrat Valtteri Bottas.

Annons

Annons

"Går fortfarande fria"

Den brittiske F1-giganten knäböjde sin vana trogen inför loppet och hade både före och på prispallen efteråt en tröja med texten "Arrestera poliserna som dödade Breonna Taylor".

Det har tagit lång tid att få tag i den där tröjan. Jag har velat ha den för att uppmärksamma att det finns folk som har blivit dödade på gatan och i sitt eget hus och förövarna går fortfarande fria, säger Hamilton.

Mercedesföraren har tidigare haft "Black Lives Matter"-tröjor på sig inför loppen.

Breonna Taylor, en 26-årig svart kvinna, dödades av polisen när de stormade hennes lägenhet i Louisville, Kentucky, i mars. En av poliserna sparkades från polisen i juni och två andra har omplacerats till administrativa tjänster, men inget åtal har väckts.

Tennisstjärnan Naomi Osaka har på sin väg mot seger i US Open använt en ansiktsmask med Taylors namn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons