A-
A+

Han blev Kremls senaste offer

Den ryska regimkritikern Dmitrij Gudkov. Arkivbild.
Den ryska regimkritikern Dmitrij Gudkov. Arkivbild.
RysslandTT

Han har samma moderna framtoning som Navalnyj och är lika aktiv på Instagram, där inlägg till stöd för gripna aktivister och kritik mot kontroversiella lagar samsas med bilder på hans fru och barn.

Däremot är den ryske oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov inte lika konfrontativ. Ändå föll han offer för Kreml.

Annons

Annons

Annons

Annons

Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.
Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.

Dmitrij Gudkovs vilja att kompromissa och hans uppväxt med en politiskt aktiv familj har hjälpt honom att etablera sig som en stark röst. Han har röstat emot flera lagförslag som har gett regeringen utökad makt, vägrade delta i en omröstning som var en del av annekteringen av Krim år 2014 och hjälpte över 260 oppositionella politiker att bli valda i lokalvalen i Moskva år 2017.

Men det är först nu som Dmitrij Gudkov tvingas lämna landet.

Han är en del av oppositionen, och det är farligt att vara i opposition i Ryssland i dag. Det är inte alldeles förutsägbart vem som kommer att gripas vid ett visst tillfälle, säger Carolina Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ses som förrädare

Gudkovs familj kallas ofta i ryska medier för en "politisk dynasti" – både far och son har varit ledamöter i det ryska parlamentet duman och kritiserat Putinregimen.

Inledningsvis hjälpte familjekopplingarna Gudkov den yngre att komma fram i politiken, men i dagens politiska verklighet är de ett hinder. Fadern Gennadij Gudkov är tidigare FSB-medarbetare och ses därför som förrädare i många ryska politikers ögon.

Under sin tid i duman lade Dmitrij Gudkov fram 43 lagförslag, men bara ett av dem gick igenom. Han var kritisk mot lagen om "utländska agenter" – som i praktiken gör det omöjligt för många organisationer och medier att verka i Ryssland – och ville demokratisera valsystemet.

Gudkov röstade också emot det kontroversiella lagförslaget som skulle förbjuda medborgare i USA att adoptera ryska barn.

Min bild är att han arbetade väldigt målmedvetet, inom ramen för det som var tillåtet, säger Carolina Vendil Pallin.

Annons

Annons

Har sökt lösningar

Det kan framstå som att han drev en hård linje mot regeringen, men Gudkov beskrivs också som en person som har försökt att hitta gemensamma lösningar över traditionella politiska gränser.

Gudkov är en modern, flexibel och kompromissvillig politiker, en bristvara i rysk politik, säger statsvetaren Vitalij Sjkljarov till tidningen Novaja Gazeta.

När Gudkov inte kom in i parlamentet 2016 bestämde han sig för att fokusera på lokalpolitiken. 2017 startade han ett program som hjälpte 266 oppositionella kandidater att bli valda till lokalstyret i Moskva.

Det är svårt att göra något lika stort idag. När vi drev valkampanj 2017 var det svårt. I dag är det omöjligt – alla skulle frihetsberövas, har Dmitrij Gudkov sagt.

Kopplat till dumavalet

I höst är det parlamentsval i Ryssland. Endast 15 procent av Moskvaborna säger att de kommer att rösta på Putinpartiet Enade Ryssland, enligt en färsk opinionsundersökning av det oberoende Levada Center. Det är omkring en tredjedel av stödet för partiet nationellt.

Det är inte helt klart om Dmitrij Gudkov hade planer att ställa upp i valet i höst men flera källor säger till Novaja Gazeta att han hade tänkt representera liberala oppositionspartiet Jabloko.

I Moskva så är det ganska få som anger att de kommer att rösta på Enade Ryssland, och jag ser honom mycket som en Moskvapolitiker som skulle kunna skapa problem, kommenterar Carolina Vendil Pallin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!