A-
A+

Han ger svenska konstnärsböcker egen bok

Thomas Millroth. Pressbild.
Thomas Millroth. Pressbild.
KonstTT

Konstnärsböcker är en egen konstform och konstskribenten Thomas Millroth är en av Nordens största konstnärsboknördar. Nu har han skrivit en ambitiös översikt över den svenska scenen.

Annons

Annons

'Artist’s books from a Swedish point of view' av Thomas Millroth.
"Artist’s books from a Swedish point of view" av Thomas Millroth.

Konstnärsböcker, eller "artist’s books", är alltså inte böcker om konst – utan konst i bokform. Genren har funnits ungefär lika länge som vi har tillverkat böcker, men någon översikt över svenska konstnärsböcker har inte funnits. Förrän nu.

Konstskribenten Thomas Millroth har i boken "Artist’s books from a Swedish point of view" tagit ett helhetsgrepp om genren ur ett svenskt perspektiv. Ett jättearbete som tagit honom tio år.

Att samla in material och att få en överblick har varit ett väldigt jobb, eftersom det inte har funnits något skrivet om det här förut. Det är en genre som ofta har gått under radarn och det är ett jävla jobb att spåra rätt på vilka böcker som har gjorts, säger han.

"Jättekonstiga böcker"

Och då började han inte från noll direkt. Millroth är en av Nordens största samlare av böckerna och konstformen har fascinerat honom i många år.

Böcker brukar vara behållare för text eller bild, men här betyder själva boken lika mycket. Alltså kodex som det heter, själva bokbandet, typsnitt och allt det där. Boken blir en form i sig, som en linneduk med en ram blir en målning, säger han lyriskt.

Favoriter har han många.

Hardy Strid är en gammal favorit, han var en situationist. Annars tycker jag mycket om Cia Rinne, som är verksam i dag. Finlandssvensk tjej som bor i Berlin. Och Sven-Åke Johansson, min gamle vän som gör jättekonstiga böcker. För att nämna några.

Annons

Annons

Kungar i Danmark

Boken blickar också ut mot konstnärer i andra länder, som Tyskland och Danmark.

I Danmark är de kungar. Det finns en fantastisk scen i Danmark med flera antikvariat som sysslar med artist's books. Där finns många unga konstnärer som jobbar med konstnärsboken som form och så har det varit hela tiden, säger Thomas Millroth.

Boken rymmer över 650 fotografier och faksimil, från 1947 och framåt, tillsammans med essäer av Millroth. Han vänder sig främst till andra entusiaster, men han tror också att läsare med ett mer allmänt konstintresse kan ha mycket att hämta.

Som alltid när man skriver om så här konstiga ämnen vänder man sig till dem som är nördar liksom jag. Men jag tycker nog själv att jag skriver på ett mycket icke-akademiskt sätt och jag undviker akademiska uttryck och jargong.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!