-
+

Han skrev fuga inspirerad av glassbilen

Josep Castanyer Alonso, cellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna, uppmärksammas i sociala medier för sin fuga inspirerad av glassbilens melodi.
Josep Castanyer Alonso, cellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna, uppmärksammas i sociala medier för sin fuga inspirerad av glassbilens melodi.
KulturTT

Glassbilens melodi kan de flesta svenskar sjunga i sömnen. Men har du hört den som klassisk musik någon gång? Musikern Josep Castanyer Alonsos fuga gör just nu succé på nätet.

Annons

Annons

Josep Castanyer Alonso.
Josep Castanyer Alonso.

Josep Castanyer Alonso är cellist i Kungliga Filharmonikerna och har bott i Sverige i tre år. När han en dag hörde melodin som nästan alla svenskar känner till, glassbilsmelodin, hade han ingen aning om vad det var han hörde.

Jag visste ingenting om glassbilen! Jag trodde att melodin var ett slags skollarm för att barnen ska veta när de ska komma in igen. Men så märkte jag att melodin förändrades och blev högre och starkare, och insåg att den kommer från något som rör sig. Då berättade en kompis att det var glassbilen, säger han.

Kul melodi

Josep Castanyer Alonso, som även spelar piano, bestämde sig för att använda melodin som tema i en egenskriven fuga. För att utmana sig själv gav han sig en vecka för att komponera treröstfugan.

Glassbilen har en kul och simpel melodi som jag upptäckte också har nära samband med Sverige. Och jag tycker också man lär sig mer när man har kul, så i stället för att ta något tråkigt tema tänkte jag att glassbilsmelodin skulle vara roligt, säger han.

Annons

Annons

Förstå fugan

Fugan har nu spridits i sociala medier och ett nyhetsinslag om den har i skrivande stund över 100 000 visningar. Och den delas även av många som inte är musiker, vilket Josep Castanyer Alonso tycker är extra roligt.

Jag är jätteglad att så många ickemusiker har delat klippet, för det var också syftet – att också den utan musikalisk bakgrund ska kunna förstå vad en fuga är!
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss