Han slutade som polis: "Det var lönen"

Det har skett en kraftig ökning sedan 2014 i antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid. Arkivbild.
Det har skett en kraftig ökning sedan 2014 i antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid. Arkivbild.
PolisTT

Efter nästan tio år som polis valde Micke Andersson att lämna "världens roligaste jobb". Den dåliga lönen var det som till slut fick honom att byta jobb.

Men faktum är att det var ett jättetungt beslut, säger han.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Antal poliser som valt att lämna yrket, 2011–2019.
Antal poliser som valt att lämna yrket, 2011–2019.

Fyra av tio i Polisförbundet uppger att de aktivt planerar för ett liv utanför polisen, enligt en ny rapport från förbundet. Och trots att utvecklingen har vänt något de senaste åren har det skett en kraftig ökning sedan 2014 i antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid.

År 2017 var det allra flest som lämnade, då över 450 poliser valde att sluta i förtid. En av dem var Micke Andersson.

Med en polis som pappa hade tanken om att bli polis följt med honom som liten.

TT: Vad var det som till slut fick dig att söka?

Jag ville ha ett yrke där man kunde göra skillnad. Och att kunna göra en liten skillnad för någon, det vägde upp alla de jobbiga situationer man också kunde hamna i som polis.

Världens roligaste jobb

Han examinerades från Polishögskolan 2008, hamnade först på Södermalm i Stockholm, gick sedan vidare till ledningscentralen, gjorde ett kortare inhopp på Rikspolisstyrelsen och blev sedan själv lärare på Polishögskolan.

Polisyrket beskriver han som världens roligaste.

Man kan få vara med om fler saker på en vecka än vad en vanlig medborgare är med om under ett helt liv. Så man bygger på sig en del livserfarenheter, och det är alltid roligt att ha med människor och komplexa situationer att göra.

Trots det valde han alltså, precis som så många andra poliser, att lämna yrket.

Det var lönen. Jag hamnade i någon slags rävsax när jag examinerades 2008. Just då förhandlade man bort vad som kallades polisassistent-trappan, som innebar att lönen ökade beroende på hur lång tid du jobbat. Det gjorde att vi hamnade i kläm och aldrig fick någon riktig löneutveckling, säger han.
När de sedan försökte hämta igen det så blev ökningen inte så stor som den skulle ha varit om vi hade haft trappan från början.

Annons

Annons

Gemensamma nämnare

Även i Polisförbundets rapport är frågan om höjd lön den som flest poliser anger som viktigast för att vilja stanna i yrket.

Lön och arbetsvillkor – Micke Andersson säger att han knappt såg sin dotter de första åren i hennes liv då han jobbade skift – tror han är de vanligaste orsakerna till att poliser väljer att sluta.

Varje polis som lämnar har så klart sina egna orsaker, men de är nog de gemensamma nämnarna.

Polisyrket bytte han ut mot jobbet som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, med "väsentligt högre lön". Även där trivs han bra, och drivs av samma tanke om att kunna göra skillnad i sitt jobb.

TT: Kan du tänka dig att återvända som polis?

De har ringt upp några gånger i sin kampanj för återanställning av poliser som slutat, men då erbjudit samma lön som när jag slutade. Och jag trivs för bra i mitt nuvarande yrke för att gå tillbaka till hur jag hade det förut. Ska de ha tillbaka mig för då jobba hårdare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons