A-
A+

Han tar fram lånehåven i EU

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn gör sig redo att låna pengar till EU:s stora stödpaket för att få igång ekonomin igen efter coronapandemin. Arkivfoto.
EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn gör sig redo att låna pengar till EU:s stora stödpaket för att få igång ekonomin igen efter coronapandemin. Arkivfoto.
EkonomiTT:s korrespondent

EU är redo att sjösätta unionens stora stödpaket, efter grönt ljus från samtliga 27 medlemmar.

Runt 800 miljarder kronor ska lånas ihop under året.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vid ett maratontoppmöte i juli i fjol enades EU:s stats- och regeringschefer om ett stödpaket på 750 miljarder euro. Alla 27 medlemsländers parlament har nu godkänt upplägget, vilket gör att EU-kommissionen kan ge sig ut på marknaden och låna upp miljarderna gemensamt för medlemsländernas räkning.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn får nu plocka fram sin lånehåv.

"I dag tar vi ännu ett steg framåt i förberedelserna för den första låneinsatsen", säger Hahn i ett uttalande på tisdagen, där han räknar med att låna upp motsvarande drygt 800 miljarder svenska kronor under 2021, i långfristiga obligationer och kortsiktiga skuldväxlar.

De kommande åren ska det sedan lånas ungefär 1 500 miljarder kronor om året.

Första gången

Det blir första gången som EU-länderna lånar pengar gemensamt och parlamenten i Österrike och Polen blev i torsdags de sista att godkänna upplägget.

Spanien och Italien, som har drabbats hårt av coronapandemin, kommer att få ut mest pengar från den nya stödfonden, nästan 700 miljarder kronor vardera i rena bidrag.

Den svenska återhämtningsplanen uppgår till cirka 34 miljarder kronor, som Sverige ska få totalt fram till 2026.

De upplånade pengarna ska sedan betalas tillbaka gemensamt under 30 års tid fram till 2058.

Annons

Annons

Granskas i juni

Ländernas stödpengar ska till exempel gå till stora infrastruktursatsningar och miljöprojekt.

Tanken är att EU-ländernas planer ska granskas av kommissionen inom två månader från att de har lämnats in. Därefter ska varje plan gemensamt godkännas av medlemsländerna i EU:s ministerråd.

Så här långt har alla länder utom fem – Bulgarien, Estland, Malta, Nederländerna och Tjeckien – lämnat in sina planer till kommissionen. En första ministergranskning väntar sedan när medlemsländernas finansministrar samlas i Luxemburg den 18 juni.

Rättad: I en tidigare version omnämndes Portugals premiärminister António Costa, med fel titel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!