Handeln: I praktiken näringsförbud

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu människor i flera län att undvika butiker och köpcentrum. Ett tufft besked för branschen, anser Svensk Handels vd Karin Johansson. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten uppmanar nu människor i flera län att undvika butiker och köpcentrum. Ett tufft besked för branschen, anser Svensk Handels vd Karin Johansson. Arkivbild.
EkonomiTT

I praktiken nästan ett näringsförbud. Så ser Svensk Handels vd Karin Johansson på de senaste beskeden från Folkhälsomyndigheten.

Jag hoppas verkligen att man förstår vilka konsekvenser det får för det lokala näringslivet, säger hon.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Uppsala och Skåne hade sedan tidigare infört lokala restriktioner. Nu skärps rekommendationerna även i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. För handeln är det drastiska besked att människor uppmanas att inte vistas i butiker eller köpcentrum.

I praktiken innebär det nästan ett näringsförbud mot handeln. Det är klart att det får konsekvenser. I Uppsala var det nästan en halvering av kundtillströmningen till butikerna i helgen, säger Karin Johansson.

Samtidigt som det finns en förståelse för målet att hejda smittan finns en stor oro för hur handeln nu kommer att påverkas.

Av erfarenhet från i våras vet vi att konsekvenserna är stora och allvarliga. Och då ska man komma ihåg att de råd vi hade i våras inte alls var så skarpa som nu, säger Karin Johansson.

Julhandeln kan hotas

De nuvarande rekommendationerna gäller i första hand till och med den 19 november. Skulle de förlängas kan det drabba den för handeln så viktiga julhandeln.

Vi kan inte sticka under stol med att butiker kan drabbas om det blir långvarigt. Oavsett vilken verksamhet det är så går det inte till slut, säger Ulrika Carlsson, vd för Nordstan i centrala Göteborg.

Näringslivet uppmanas också av Folkhälsomyndigheten att bidra till att råden om att inte vistas i butiker och köpcentrum efterföljs.

Nordstan är till skillnad från många andra köpcenter också en allmän plats, vilket gör att detaljhanden inte själv rår över mängden människor som rör sig där, enligt Ulrika Carlsson.

I andra köpcenter kan man stänga dörren, om det skulle vara så. Det kan inte vi, utan det är polisen som styr. Vi kan jobba för att minska mängden människor, men vi kan inte hindra. Därför måste var och en måste ta stort eget ansvar.

Annons

Annons

Plexiglas och handsprit

Flera åtgärder har vidtagits inom handeln för att minska risken för smittspridning och hjälpa människor att hålla avstånd. Exempelvis har plexiglasskivor satts upp vid kassorna och kunderna getts tillgång till handsprit.

Möbeljätten Ikea, som har flera varuhus i berörda regioner, har infört den typen av åtgärder och begränsningar för hur många personer som får vistas i varuhusen. De håller fortsatt öppet.

Egentligen ändrar det här ingenting i sak för oss. Vi lyssnar noga på myndigheterna. Vi avråder inte från besök men vi kan samtidigt inte uppmana folk att besöka oss efter ett sådant här besked, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige.

H&M skriver i ett mejl till TT att den främsta prioriteten är medarbetarnas och kundernas säkerhet. "Vi håller fortsatt våra butiker öppna, men har sedan tidigare riktlinjer på plats för att minska köbildning och begränsa antalet kunder som vistas i butik samtidigt", skriver klädkedjan.

AMF Fastigheter, som äger flera gallerior i Stockholm, har skapat möjligheter för att i realtid kunna se hur många som befinner sig på en handelsplats för att kunna agera om det blir för mycket folk. "Från vårt håll kommer vi att fortsätta arbeta hårt för att bidra till minskad smittspridning", skriver Marcus Hallberg, pressansvarig på AMF Fastigheter, i en kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons