A-
A+

Handelssamtal skjuts upp efter ubåtsschism

Australien dumpade franska ubåtar till förmån för amerikanska. På bilden USS Illinois. Arkivbild.
Australien dumpade franska ubåtar till förmån för amerikanska. På bilden USS Illinois. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

En sedan länge planerad omgång handelssamtal mellan EU och Australien skjuts upp en månad, som en reaktion på Canberras beslut att lämna ett ubåtsavtal med Frankrike.

Annons

Annons

Australien meddelade förra månaden att man ingår en säkerhetspakt med USA och Storbritannien, och att man dessutom har kommit överens om en ubåtsaffär med amerikanerna. Uppgörelsen innebär att Frankrike går miste om ett ubåtsavtal värt omkring 350 miljarder kronor.

Beslutet föranledde en diplomatisk kris mellan bland andra Frankrike och Australien, och nu verkar EU ha slutit upp bakom sin medlem.

Frankrike har sagt att man inte längre litar på Australiens regering, anklagar australierna för att ljuga och ifrågasätta om EU-handelsavtalet kan gå vidare.

Vi förstår den franska reaktionen efter vårt ubåtsbeslut, men i slutändan måste varje nation agera i sitt nationella intresse – vilket är vad Australien har gjort, säger Australiens handelsminister Dan Tehan, som skulle ha rest till Europa i oktober för förhandlingsrundan.

Tehan meddelade att han ska träffa EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis nästa vecka för att fortsätta planera den tolfte förhandlingsomgången.

Vi kommer att fortsätta förbereda oss för den tolfte förhandlingsrundan och arbeta för att ingå ett frihandelsavtal som är i både Australiens och EU:s intresse, säger han.

EU är Australiens tredje största handelspartner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.