A-
A+

Hanif Bali anmäld av den inblandade flickan

Hanif Bali, riksdagspolitiker för Moderaterna. Arkivbild.
Hanif Bali, riksdagspolitiker för Moderaterna. Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna pausar sin utredning gällande anklagelser om olämpligt beteende från riksdagsledamoten Hanif Bali.

Ord står mot ord och fallet bör prövas rättsligt, enligt M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Flickan har polisanmält Bali, enligt M.

Annons

Annons

”Utredningen bygger på samtal med de inblandade personerna. Dessa har lämnat delvis olika uppgifter om vad som har hänt, och på flera väsentliga punkter står ord mot ord", skriver Strömmer i ett uttalande till TT.

Riksdagsledamoten Hanif Bali har polisanmälts av flera personer för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering, vilket bekräftades under torsdagen.

Senare på torsdagskvällen uppgav Moderaternas presschef Niklas Gillström att även flickan har polisanmält Hanif Bali, rapporterar TV4.

Bakgrunden är Expressens uppgifter om att Hanif Bali ska ha uppmanat en flicka i partiets ungdomsförbund att skicka bilder av sexuell karaktär till honom. Han förnekar detta bestämt.

"Bör prövas rättsligt"

Moderaternas utredning om Bali har inte prövat om några brott begåtts. Däremot rekommenderas att fallet tas vidare rättsligt.

"Vi har som rutin att lyfta frågan om polisanmälan i fall där det kan vara aktuellt, och det har gjorts här. Eftersom personen i fråga är under 18 år har också kontakt tagits med hennes vårdnadshavare", skriver Gunnar Strömmer och fortsätter:

"I det nu aktuella fallet är flera uppgifter – oavsett vad som är sant eller inte – av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning. Moderaterna har därför uppmanat den berörda personen och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan. Givetvis kommer vi att bistå med vad vi kan om polis och åklagare vill det. Nu avvaktar vi den rättsliga processen innan vi vidtar ytterligare åtgärder."

Fallet hanteras redan av särskilda åklagarkammaren.

Maria Sterup, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, har inte beslutat om det ska inledas en förundersökning och än är det inte heller aktuellt att hålla förhör.

Beslut angående förundersökning blir inte i dag, det kan jag säga, inte i någon riktning.

Annons

Annons

"Jag är oskyldig"

Hanif Bali har skrivit på Facebook att flickan kontaktade honom för två år sedan och att de då diskuterade politik. Senare ska hon ha velat ha hjälp med studier och privata angelägenheter.

"När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt. När påstötningarna blev mer explicita gjorde jag det däremot klart att något annat än en vänskapsrelation där jag agerat som mentor inte kunde bli aktuell", skriver han.

"Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.