A-
A+

Hansdotter utamanar Fourcade om IOK-uppdrag

Frida Hansdotter kandiderar till de aktivas kommitté i IOK.
Frida Hansdotter kandiderar till de aktivas kommitté i IOK.
OlympisktTT

Som slalomåkare nådde Frida Hansdotter sitt stora mål och vann OS-guld. Nu är siktet i stället inställt på de aktivas kommitté i IOK.

Det känns superspännande, säger hon.

Annons

Annons

Dubbel succé. Frida Hansdotter och André Myhrer ordnade två svenska OS-guld i slalom i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Dubbel succé. Frida Hansdotter och André Myhrer ordnade två svenska OS-guld i slalom i Pyeongchang 2018. Arkivbild.

Frida Hansdotter planerar att resa till Peking i februari. Inte för att försvara sitt slalomguld från Pyeongchang, utan för att hinna träffa många OS-idrottare och lyckas kampanja sig in i de aktivas kommitté hos Internationella olympiska kommittén (IOK).

Det är ju mycket restriktioner vad man får och inte får göra. Men jag hoppas att jag kan vara på plats i OS och besöka de olika OS-byarna och träffa idrottare på plats, säger svenskan.

17 kandidater, där franske skidskytteikonen Martin Fourcade är den mest namnkunnige rent sportsligt, slåss om fyra platser när nya ledamöter ska väljas in i kommittén. Just nu sitter inga svenskar där efter det att Stefan Holm slutat sitt uppdrag i samband med OS i Tokyo i somras, då Therese Alshammar också misslyckades med att bli invald.

Brinner för jämställdhet

Om man skulle bli invald får man sätta sig in mer i alla ämnen. Men det jag framför allt brinner för är jämställdhet, att man alltid sätter idrottaren i första rummet, och fair play. Jag är tacksam för att den idrott jag har hållit på med är jämställd, men kollar man på vissa andra sporter ser det lite annorlunda ut, säger Frida Hansdotter.

35-åringen tvekade inte länge när Sveriges olympiska kommitté (SOK) frågade om hon ville kandidera.

Under min alpina karriär hade man inte riktigt tid och energi att lägga på såna frågor. Men nu när jag kan blicka tillbaka på karriären känner jag att det vore en ära och helt fantastiskt att få driva de olympiska frågorna och hjälpa idrottare i olika ämnen.

Hansdotter slutade sina aktiva karriär 2019, ett år efter OS-guldet, och blev i slutet av förra året mamma till Colin. I vinter kommer hon också synas som expert i Nents tv-sändningar.

Jag skulle vilja säga till alla som idrottar att "gör det så länge ni bara kan, men det är fantastiskt på andra sidan också". Jag är väldigt nöjd med att inte resa 200 dagar om året och att ha fått en son är helt fantastiskt. Men jag kan sakna att ha stora mål att jobba mot, säger hon.

Annons

Annons

Skidåkning en passion

Och att säga att karriärslutet innebär att Hansdotter har lagt skidorna på hyllan är fel.

Skidåkning är en passion och jag kommer alltid att åka skidor. Men jag brukar skratta lite åt mig själv. Först tänker jag "skönt med fluffiga pjäxor och gött att åka några åk", men det slutar ju alltid med att jag ska försöka göra den perfekta svängen, säger Hansdotter.
Men det är skönt att känna ett annat lugn. Jag kan faktiskt åka alla pister på en skidanläggning och måste inte bara ligga i en pist och köra röda och blåa käppar och sen maxa den där träningstiden. Utan det kan bli en varm choklad och så tar man några åk till.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.