A-
A+

Hanssons rekordstart: "Kändes skitbra"

Sophie Hansson ser något förvånad ut efter sitt svenska rekord på 50 meter bröstsim redan i försöken i VM.
Sophie Hansson ser något förvånad ut efter sitt svenska rekord på 50 meter bröstsim redan i försöken i VM.
SimningAbu Dhabi, TT:s utsände

Sophie Hansson startade kortbane-VM i rekordfart.

Hon slog svenskt rekord redan i försöken på 50 meter bröstsim.

Det kändes skitbra, säger hon.

Annons

Annons

Bröstsimsspecialisten putsade sitt eget svenska rekord, satt på SM i förra månaden, med elva hundradelar till 29,57.

Bara världsrekordhållaren Alia Atkinson, Jamaica, som simmade på banan bredvid, var snabbare. Med futtiga två hundradelar.

Jag hade en riktigt bra första längd och kom in perfekt i vändningen och fick med mig en jäkla massa fart. Det enda jag kan vässa är målgången, annars var det ett jättebra lopp, säger Hansson som var först ut av svenskarna i VM.

"Lite förvånad"

Det är sällsynt med rekord redan i försöken, men Sophie Hansson var på hugget. Kanske inspirerad av de formel 1-tester som hon och övriga i laget tittade på i Abu Dhabi i går.

Jag är lite förvånad faktiskt. Det var kaos i uppvärmningsbassängen, så jag tänkte hur ska jag hinna värma upp? Men jag hittade en bra variant, det var tillräckligt, berättar hon.

Sophie Hanssons huvuddistans är 100 meter bröstsim där hon tog EM-guld och blev OS-sexa i somras. Nu visade hon direkt att hon kan vara med och utmana på halva distansen också, där hon inför VM är tia i världen den här säsongen.

Även Klara Thormalm gick vidare till eftermiddagens försök med 14:e tid på 30,39.

Annons

Annons

Snabba i lagkappen

Det blev en smakstart för Sverige på mästerskapet och samtliga svenska simmare gick vidare från försöken.

Louise Hansson tog sig vidare på 100 meter ryggsim och noterades för fjärde tid sammanlagt på 56,41 och Hanna Rosvall hade 14:e tid med 58,33. Amerikanskan Katharine Berkoff var snabbast på 55,92.

Erik Persson gick vidare till semifinal på 100 meter bröstsim med 14:e tid, 57,86. Perssons huvudgren är den dubbla bröstsimsdistansen där han blev åtta i OS-finalen.

Sverige är också klart för final på 4x100 meter frisim efter att ha vunnit sitt försöksheat med tiden 3.32,06, nio hundradelar från det svenska rekordet från 2010. I laget simmade Michelle Coleman, Sarah Sjöström, Sara Junevik och Louise Hansson.

Sverige hade fjärde bästa tid i försöken.

Det är tajt i toppen och det skiljde bara 69 hundradelar mellan de fyra första lagen. Nederländerna var snabbast på 3.31,39.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.