Här är aktierna som småspararna hamstrade

Norwegian var populärt bland svenska småsparare.
Norwegian var populärt bland svenska småsparare.
EkonomiTT

Börsåret 2020 bjöd på tydliga toppar och dalar. Småspararna hade inga tveksamheter inför bolagen som rasade allra mest. Bottenfiske i bland annat krisande flygbolag lockade många.

Annons

Annons

Annons

Annons

Handelsåret är på väg att avslutas och det med en tydlig uppgång på Stockholmsbörsen för 2020 som helhet – trots allt.

Efter vårens ras kom återhämtningen snabbare än de flesta förutspått med fortsatt turbulens inom vissa enskilda aktier.

Det är också framförallt där kunderna hos Nordnet valt att bottenfiska. Även om Investor är den mest köpta aktien under året återfinns såväl SAS som Norwegian på topp-3 där bland annat SAS backat 60 procent i år.

Hårt slag

"Corona kom som ett hårt slag mot bolag som redan låg nere på marken. Norwegians aktiekurs är totalt utbombad, men avger dödsryckningar i takt med att bolaget kämpar för att undvika konkurs", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Även hos Avanza finns Norwegian med bland de mest köpta aktierna. Listan toppas dock av läkemedelsjätten Astra Zeneca följt av Investor och Telia.

"Den anrika folkaktien Telia letar sig in på en tredjeplats, där ett nytt ledarskap har gjort att många hoppas på ljusare tider", skriver sparekonomen Nicklas Andersson i en kommentar.

Annons

Annons

Swedbank på säljlistan

På säljlistan finns Swedbank med på topplistan hos såväl Nordnet som Avanza.

"I mitten av december kom dessutom medieuppgifter som mer konkret visade på att SEB och Swedbank utreds av amerikanska myndigheter, vilket när farhågor hos spararna om att det värsta i penningtvättsfrågan inte är över", säger Frida Bratt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons