A-
A+

Här är de mest köpta aktierna

Pressade SAS lockar småägare. Arkivbild.
Pressade SAS lockar småägare. Arkivbild.
EkonomiTT

Volvo, SAS och Tesla tillhörde de mest köpta aktierna bland småsparare i mars. Däremot ratades bankaktierna, medan tillväxtbolagen gick bra, enligt statistik från Avanza och Nordnet.

Annons

Annons

Tillväxtbolag blev återigen hett under den gångna månaden, enligt sammanställningar från Avanza och Nordnet. Förutom Volvo, SAS och Tesla toppar dataspelskoncernen Embracer köplistan.

Enligt Avanza har privatspararna plockat upp kursförlorare i mars.

"Både Embracer och Tesla noterade en större nedgång under månaden samtidigt som de utgör favoriter bland privatspararna, som nyttjade nedgången till att köpa mer”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza i ett pressmeddelande.

På säljarlistan finns förutom bankaktierna storbolag som Astra Zeneca, Telia och Swedish Match.

"Pendeln kan svänga"

Än så länge är det dock för tidigt att säga om småspararna gjort rätt eller fel i sina köp, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det får tiden utvisa. Sektorrotationen har varit ett tema på börsen de senaste månaderna. Det vill säga, är det tillväxtbolag som har framtiden för sig eller är det bank och verkstad som tar över?

De senaste årens låga räntor har premierat tillväxtbolagen, men diskussionerna om ett högre ränteläge har lett till större osäkerhet. Samtidigt har bank- och verkstadssektorn gått bra och nu kommit ikapp.

Det som spararna gör i mars är att åter igen satsa på tillväxtaktier, så pendeln har svängt tillbaka lite grann och kan fortsätta svänga beroende på ränteläget och vaccinutrullningen.

Annons

Annons

"Plocka russinen ur kakan"

Svängningen tyder enligt Frida Bratt på att spararna ser rotationen mot "gammelbörs" som tillfällig. Samtidigt menar hon att det kan vara läge att sänka förväntningarna, jämfört med 2020.

Tidigare har allt som har andats tillväxt gått väldigt bra på börsen, ibland utan att det finns en lönsamhet i bolaget. Jag tror att man framöver kan behöva plocka russinen ur kakan och kontrollera att det verkligen finns substans bakom de höga värderingarna, säger hon och fortsätter:
Tillväxtaktierna är en del av en megatrend, så är man väldigt långsiktig i sitt sparande kan man lugnt behålla dem. Men det kanske inte kommer vara den här avkastningen på flera hundra procent som vi sett tidigare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!