A-
A+

Här är finansministerns budskap till världsledarna

Finansminister och numera IMF-höjdaren Magdalena Anderssons (S) budskap till världsledarna: Nummer ett är vaccineringen. Arkivbild.
Finansminister och numera IMF-höjdaren Magdalena Anderssons (S) budskap till världsledarna: Nummer ett är vaccineringen. Arkivbild.
EkonomiTT

Vaccinering först, därefter en återstart av ekonomin. Sveriges finansminister Magdalena Andersson har sitt recept klart som tung rådgivare på IMF:s vårmöte i veckan.

Annons

Annons

Nummer ett är vaccineringen. Innan vi har vaccinerat kommer det aldrig bli någon omstart av ekonomin. Det kommer att vara min ingång till alla samtal i de här mötena vi ska ha nu, säger Andersson.

Det andra handlar om hur de gigantiska stödpaketen världen över ska hanteras framöver.

De insatserna ska inte fasas ut alltför snabbt, det lärde vi oss av finanskrisen, fortsätter hon.

Flera tunga möten

På onsdag träffar hon USA:s nya finansminister Janet Yellen och dagen därpå inleds IMF:s vårmöte där Andersson sedan i vintras är ordförande för Internationella Valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

Hon pekar på att det nu gäller att lägga investeringarna, för att kicka igång ekonomierna, på rätt saker.

I Sverige och precis som i USA handlar det om gröna investeringar, järnvägsinfrastruktur men också utbildning eftersom ekonomier nu ställer om och då gäller det att få människor att hänga med i utvecklingen och kan försörja sig även i framtiden.

Annons

Annons

Kastar sig ut

Vad gäller stora återstartspaket av länders sargade samhällsekonomier är många ekonomer av åsikten att det i stort sett inte behövs särskilt mycket pengar, det kommer att ske av sig själv. Andersson håller till viss del med.

Jag är helt övertygad om att när restriktioner släpps kommer folk att kasta sig ut i kroglivet igen, men ekonomin behöver också få en push, det är också en lärdom från finanskrisen, man ska inte dra tillbaka pengarna för fort, men man måste investera smart.

Inför det specifika mötet med Yellen nämner hon några frågor som hon vill lyfta på dagordningen:

Det handlar om att stötta ekonomiskt svagare länder igenom den här krisen, inte minst om hur vi ska klara vaccineringen och om IMF:s klimatarbete och där det finns ett starkt intresse för att de ska göra mer, säger Andersson.

Utbildning och kvinnligt arbetskraftsdeltagande är andra frågor hon tänker sig ha gemensamma intressen med USA:s finansminister.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!