A-
A+

Här är lagen Sverige kan möta i playoff

Dejan Kulusevski mot två ukrainska spelare i åttondelsfinalen i EM i somras. Då vann Ukraina med 2–1 – i playoff till VM kan länderna mötas igen. Arkivbild.
Dejan Kulusevski mot två ukrainska spelare i åttondelsfinalen i EM i somras. Då vann Ukraina med 2–1 – i playoff till VM kan länderna mötas igen. Arkivbild.
FotbollTT

Svenska fotbollsherrarna måste slå ut två lag för att nå VM-slutspelet i Qatar nästa år.

Här är alla förutsättningar inför fredagens playoff-lottning.

Annons

Annons

+ När och var görs lottningen till playoff?

I morgon, fredag, klockan 17.00 i Zürich. Sänds i Cmore och på TV4:s Fotbollskanalen.

+ När avgörs playoff?

Semifinalerna spelas 24 mars och finalerna 29 mars nästa år.

+ Hur når man VM via playoff?

Lagen behöver vinna två matcher; en semifinal och en final. I semifinalerna möts sex seedade lag och sex oseedade lag. Vinnarna i dessa möten möts sedan i de så kallade finalerna, där tre lag går till VM. Jämfört med VM 2018 är playoff-vägen till VM 2022 längre. Då räckte det för Sverige att slå ut ett lag – Italien – i ett dubbelmöte.

+ Sveriges utgångsläge?

Sverige tillhör de seedade lagen, det vill säga var en av de sex bästa grupptvåorna i VM-kvalets gruppspel, och får därmed spela semifinalen på hemmaplan mot ett av de oseedade lagen. I finalen lottas det vilket lag som får spela på hemmaplan.

+ Vilka fler lag är seedade?

Italien, Portugal, Ryssland, Skottland och Wales.

+ Vilka lag kan Sverige lottas mot i första matchen?

Turkiet (världsrankning 37)

Nådde playoff på Norges bekostnad. Förlorade bara en match i kvalet, borta mot gruppsegraren Nederländerna.

Polen (27)

Missade chansen att bli seedat efter förlusten i sista kvalmatchen mot Ungern. Då var flera storstjärnor, bland andra skyttekungen Robert Lewandowski, överraskande bänkade.

Nordmakedonien (67)

Sämst rankat av av alla playoff-lag. Skrällslog gruppvinnaren Tyskland i våras (2–1). EM-slutspelet i somras var första gången Nordmakedonien spelade ett stort mästerskap.

Ukraina (25)

Tog playoff-platsen en poäng före Finland. Kanske ett skräckmotstånd för Blågult? Ukraina gick som bekant segrande ur EM-åttondelen lagen emellan i somras.

Österrike (30)

Österrike blev bara fyra i sin grupp i EM-kvalet men framgångarna i Nations League gör att laget får en chans till att ta sig till VM. Både Skottland och Israel placerade sig bättre bakom gruppvinnande Danmark.

Tjeckien (31)

Även Tjeckien tog sig till playoff via Nations League, men precis som Österrike får man nöja sig med att vara oseedade. Från grupp E gick i stället Wales vidare och seedas.

+ Dröm- och mardrömsmotstånd för Sverige?

Tack vare seedningen slipper Sverige stornationerna Italien och Portugal i semifinalen. Förbundskapten Janne Andersson undviker nog gärna Polen (som Sverige visserligen slog i EM-gruppspelet i somras) och Ukraina (som slog ut Sverige i åttondelsfinalen). Sett till rankningen är Nordmakedonien sämst bland de oseedade lagen.

+ Vilka europeiska lag är redan klara för VM?

Tyskland, Danmark, Kroatien, Belgien, Frankrike, Spanien, Serbien, England, Schweiz och Nederländerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.