A-
A+

Här är proffsgolfarnas nya vapen

Jordan Spieth tillhör förhandsfavoriterna inför veckans golfmajor, PGA-mästerskapen i USA. För första gången får nu proffsgolfarna använda avståndsmätare som golfkikare. Arkivbild.
Jordan Spieth tillhör förhandsfavoriterna inför veckans golfmajor, PGA-mästerskapen i USA. För första gången får nu proffsgolfarna använda avståndsmätare som golfkikare. Arkivbild.
GolfTT

En del brukar tacka föräldrarna, andra sin tränare eller till och med Gud för vinsten.

På söndag kan segraren av PGA-mästerskapen hylla något helt annat – nämligen golfkikaren.

Annons

Annons

Rory McIlroy är en av favoriterna i årets upplaga av PGA-mästerskapen. Här i samband med en inspelsrunda inför tävlingen.
Rory McIlroy är en av favoriterna i årets upplaga av PGA-mästerskapen. Här i samband med en inspelsrunda inför tävlingen.

Hos många glada amatörer är det ett måste i golfbagen. Hos världens bästa på PGA-touren har det varit strikt förbjudet, fram till nu.

När PGA-mästerskapet inleds på torsdagen vid Kiawah Island, South Carolina, blir det nu första gången som avståndsmätare får användas på golfbanan. Detta blir ett försök som är tänkt att testas i samband med tre olika tävlingar (även damernas och seniorernas PGA-mästerskap) som arrangeras av amerikanska PGA under 2021.

Vi är alltid intresserade av att hitta metoder som kan leda till förbättringar när det gäller att spelet ska flyta på, har PGA:s ordförande Jim Richerson tidigare motiverat beslutet.

Frågan är dock om det här hjälper – eller stjälper?

Justin Thomas har en klar åsikt:

Jag är säker på att det inte kommer att öka hastigheten på spelet om du inte råkar slå ut bollen på ett angränsande hål eller har en galen linje där det skulle ta lång tid för att få en uppskattning gällande avståndet, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Många såskoppar

Försöket är kanske inte helt oväntat. Golfen har under lång tid ifrågasatts för att ha alldeles för långsamt speltempo, inte bara bland amatörer utan även på proffstourerna. Bland andra regerande US Open-mästaren och världsfemman Bryson DeChambeau har ifrågasatts som en av de största såskopparna, särskilt för sina omständliga puttningsprocedurer.

Samtidigt är det nu en förändring i en idrott känd för sin konservatism och som mångt och mycket sett likadan ut under decennier.

Mats Hallberg, tidigare tourspelare och numera expertkommentator hos tv-kanalen C More, ser det ändå som något positivt:

Spelare och caddies på de större tourerna kommer att lära sig att använda det här ganska snabbt. Sedan själva beslutsprocessen, samtalet mellan caddien och spelaren, vilket slag man kan slå, det finns redan nu och kommer säkert fortsätta att finnas, säger han.

Annons

Annons

Andra saker viktiga

Hallberg ser inte ett scenario där kikaren kommer att åka fram stup i kvarten ur golfbagen. För de spelare som nu gör upp i årets andra majortävling handlar det främst om andra bitar i spelet.

Den stora grejen är vilket typ av slag den här spelaren helst vill spela. Utifrån läget kan det vara perfekt med en fade (bollen skruvas till höger) men spelaren vill helst av allt spela med vänsterskruv, då gäller det som caddie att känna av. Ska man försöka med något spelaren inte är lika bra på eller spela det man brukar men med mindre marginal?

Hallbergs favorit: McIlroy

Avståndsmätare eller inte, när Mats Hallberg ska tippa en vinnare är det i hans ögon ett givet namn.

Rory McIlroy. Jag sätter hela potten plus intecknar huset och sätter de pengarna på McIlroy. Dels vann han på den här banan 2014 med åtta slag och vann nu igen på PGA-touren för två veckor sedan, säger han och lyfter de yttre förutsättningarna:
Banan kommer att spelas som den längsta någonsin, 7 200 meter, vilket är extremt långt. Han är känd för sina långa och bra drives och har en fördel av att slå högt och få stopp på bollen.

Ur ett svenskperspektiv är det dock tunnsått. Två spelare, Alex Norén och Henrik Stenson, kommer till start med Norén som klart formstarkast med en delad 21:a plats i förra helgens tävling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!