A-
A+

Här är Sveriges medaljmål inför OS i Tokyo

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo presenterade de sista uttagna aktiva till OS i Tokyo på en pressträff vid Stockholms Stadion.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo presenterade de sista uttagna aktiva till OS i Tokyo på en pressträff vid Stockholms Stadion.
FriidrottTT

Den svenska OS-truppen som reser till Tokyo har liknande slagstryka som den som reste till Rio de Janeiro för fem år sedan.

Ändå sätts medaljmålet under den truppens skörd på elva medaljer – målet för i år är åtta.

Rio var helt osannolikt bra, säger SOK-basen Peter Reinebo.

Annons

Annons

Inför sommar-OS i Brasilien 2016 satte inte SOK något exakt medaljmål utan sade sig endast ha ambitionen att bli bättre än i London 2012, åtta medaljer, vilket truppen på 167 aktiva lyckades med och tog elva.

Med tre veckor kvar till inledningen av de pandemiframskjutna spelen i Tokyo uttryckte Sveriges olympiska kommitté (SOK) ett per precist medaljmål: minst åtta medaljer i samband med att truppen på minst 129 aktiva presenterades.

Normalt så räknar vi med, och det gör många länder, en på tre (33 procent) av de här toppositionerna. Går man då över 40 procent, då är det offensivt. Vi hade 55 procent i Rio. Det var helt osannolikt bra, säger Reinebo.

Tror på 20-22 toppositioner

Sedan handlar mycket om att enskilda medaljhopp "prickar in formen", menar Reinebo.

Vi hade en sådan i Rio, Sarah (Sjöström). De toppositioner hon är markerad för, det är en kamp med tiden för henne. Annars är vi på 20-22 toppositioner och räknar du en tredjedel av det så landar du på sju, säger han och fortsätter:
Då väljer vi att sätta minst åtta. Vi drar uppåt och ska komma ihåg att elva var ett utfall på 55 procent och det är det bästa utfall vi någonsin har haft. Att sätta det som mål med en lika stark trupp som i Rio, det tycker jag är orealistiskt. Sedan hoppas jag att vi kan överträffa det.

Annons

Annons

Hoppades på starkare trupp

Ett högre mål skulle bara skapa orealistiska förväntningar på sommarens OS-trupp.

Vi hade hoppats att på pappret ha en starkare trupp en i Rio, men den är lika stark nu. Det är gott och väl, men det långsiktiga målet är att varje OS-trupp ska vara lite starkare än den förra. Är den inte det kan vi inte hissa upp målet för att det ska se bra ut.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!