A-
A+

Här är vapnen som Sverige skickar till Ukraina

Archer artillerisystem. Arkivbild.
Archer artillerisystem. Arkivbild.
VapenTT

Redan i januari gav regeringen besked om att Ukraina får flera olika slags vapen och materiel från Sverige. Viktigast är kanske det Ukraina länge bett om – vapensystemet Archer.

Annons

Annons

Stridsfordon 90. Arkivbild.
Stridsfordon 90. Arkivbild.
Svenska pansarskyttesoldater med AK5, Pansarskott 86 och Robot 57 övar markstrid. Arkivbild.
Svenska pansarskyttesoldater med AK5, Pansarskott 86 och Robot 57 övar markstrid. Arkivbild.
Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer.
Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer.

Archer

Archer är ett självgående artillerisystem med åtta meter långa kanonrör monterade på lastbilar. Det har använts av det svenska försvaret sedan 2013. Archer kan snabbt förflyttas, snabbt avfyras och har stor precision. Sverige har 48 Archer-pjäser. Den senaste levererades så sent som i november i fjol.

Archer är enligt Försvarets hemsida en utvecklad variant av artilleripjäsen Haubits 77B, där pjäsens överlavett har monterats på en tung terrängvagn.

Den maximala skottvidden för Archer är 30–50 kilometer.

Stridsfordon 90

Stridsfordon 90 är ett bandgående stridsfordon. Det har ett torn som är helt vridbart hela vägen runt. Stridsfordon 90 bemannas av en vagnchef, en förare och en skytt. Dessutom kan upp till sju soldater åka med i ett utrymme baktill, enligt Försvarets beskrivning på hemsidan. I stridsfordonet finns avancerad datorutrustning för att sikta och skjuta även i rörelse och då sikten är begränsad.

Leopard 2

Stridsvagn 122 är den svenska versionen av den tyska stridsvagnen Leopard 2. Besättningen består av fyra personer: en förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet. Vagnen är beväpnad med en 12-centimeters kanon, två 7,62-millimeters kulsprutor och ett rökkastarbatteri.

Pansarvärnsrobot 57, även kallat NLAW

Enligt Försvarsmakten är roboten stridsvagnarnas skräck. Det kallas också NLAW, en förkortning av engelska Next generation light anti-tank weapon.

Det är från början utvecklat av Saab i början av 2000-talet på uppdrag av det brittiska försvaret. Roboten har vidareutvecklats efter det. Den kan avfyras av en enskild soldat och kastas bort efter användning. Robot 57 kan avfyras från kort eller långt avstånd med olika banor och även inifrån byggnader och trånga utrymmen.

Roboten kan avfyras på avstånd från 20 meter upp till 800 meter.

HAWK/Eldenhet 97

Är ett luftvärnsrobotsystem med medellång räckvidd. Systemet används för att skydda samhällen och samhällsviktiga objekt från fientliga flyg- och robotattacker. Robotsystemet består av en stridsledningsenhet, belysningsradar och två lavetter på vilka robotarna monteras inför avfyrning. Varje lavett bär tre skjutklara robotar.

IRIS-T/Eldenhet 98

Är ett svensk-tyskt luftvärnssystem som kan bekämpa flygplan och kryssningsrobotar på kortare avstånd. Roboten, IRIS-T (robot 98), avfyras från en lavett monterad på en bandvagn (eldenhet 98).

Lavetten kan bära fyra skjutklara robotar. Roboten skjuts rakt upp för att sedan styra i angiven riktning och kan bekämpa mål 360 grader runt lavetten.

Sjömålsrobot 17

Används av amfibiesoldater för att försvåra för en motståndare att ta sig fram med fartyg bland öar eller till hamnar. Roboten kan verka från land och från fartyg mot andra mål, både på vattnet och på land.

Robot 17 styrs av reflektionen från en laser som belyser målet.

Annat militärt stöd

Sverige har bland annat skickat 15 000 pansarskott, ytterligare luftvärn (vilken modell är hemligt), ammunition till luftvärnssystem, terrängbilar, kroppsskydd för soldater och vinterutrustning, värmekaminer, tält och maskering.

Källa: Försvarsmakten

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.