Här får Glück sitt Nobelpris

Årets Nobelpristagare i litteratur, Louise Glück, tar emot sitt pris. Pressbild.
Årets Nobelpristagare i litteratur, Louise Glück, tar emot sitt pris. Pressbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur, har nu tagit emot sitt pris. Överlämnandet skedde i pristagarens trädgård i Cambridge, Massachusetts, under söndagen och ceremonin leddes av generalkonsul Annika Rembe. Det var pristagarens egen önskan att få ha ceremonin utomhus i trädgården, som hon delar med sina grannar.

Louise Glück återkommer ju ofta till naturen och inte minst växter och trädgårdar i sin egen poesi. Det är helt uppenbart att det betyder mycket för henne och därför blev det en fin ceremoni. Det var minus tio grader och vi frös båda två, säger generalkonsuln till TT.

De enda som bevistade ceremonin var ett par grannar till Louise Glück, Annika Rembe och hennes make samt fotograf och förstås pristagaren själv. Samtliga närvarande bar munskydd och man var noggrann med att hålla avstånd. Annika Rembe säger att det var hedrande att få överlämna priset till den amerikanska poeten.

Det blev en minnesvärd stund och hon uttryckte gång på gång hur hedrad, stolt och glad hon är. Hon hoppas kunna få komma till Stockholm nästa år. Trots att det var kallt och blåsigt är hon en mycket varm och humoristisk person.

Nobelpristagarna har själva fått välja om de vill vara inomhus eller utomhus under ceremonin samt om gäster ska närvara. Annika Rembe ska dela ut Nobelpriset i medicin till en av pristagarna, Charles M Rice, inomhus på Sveriges residens i New York under tisdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons