Här tar fångar hand om döda – på mobila bårhus

Fångar har ryckt in för att hjälpa till med hanteringen av döda i El Paso Texas. Bilden föreställer dock en vårdarbetare som gör covidtester i staden.
Fångar har ryckt in för att hjälpa till med hanteringen av döda i El Paso Texas. Bilden föreställer dock en vårdarbetare som gör covidtester i staden.
USATT

Bårhus på hjul, en kongresshall som förvandlats till sjukhus och fångar som tar hand om de döda. Katastrofala scener utspelar sig nära gränsen till Mexiko, i en stad som har blivit en av de mest coronadrabbade i USA.

Annons

Annons

Annons

Annons

Till en början rymdes alla covidpatienter på en våning på sjukhuset UMC. Sedan behövdes en till. Efter det restes tält på parkeringen där patienter kunde få vård. I nästa steg förvandlades ett kongresscenter till ett fältsjukhus. Vissa covidsjuka i behov av intensivvård har flugits till andra städer.

Texas var den första amerikanska delstat att nå en miljon bekräftade fall av covid-19. Och ett av de värst drabbade områdena i delstaten – och hela USA – är El Paso. Staden vid gränsen till Mexiko förknippas vanligtvis med solsken och vidsträckta ökenlandskap, men nu är det det katastrofala covidläget som skapar rubriker.

"Mörka tider"

El Paso med sina 680 000 invånare har fler personer inlagda för covid-19 än många andra platser i landet. Det handlar om över 1 700 patienter, varav omkring 315 intensivvårdas. Staden har över 76 000 bekräftade fall – vilket är fler än vad länder som Irland och Danmark har.

Det är mörka tider. Det kan bäst sammanfattas med trötthet. Och frustration, säger Ogechika Alozie, sjukvårdschef på Del Sol Medical Center i staden, till CNN.

Sjukhus och vårdarbetare går på knäna. Och bårhusen får inte längre plats med de döda. Hittills har över 800 personer avlidit i covid-19. Därför har tio mobila bårhus – kyllastbilar – tagits in för att lätta på bördan.

Annons

Annons

Fångar inkallade

Men det finns inte heller tillräckligt med personal för att ta hand om alla kroppar. I jakt på arbetskraft har staden vänt sig till lokala fängelser. För två dollar i timmen hjälper frivilliga fångar – det framhålls att det handlar om personer som är dömda för relativt lindriga brott – till med att lasta in kroppar i kyllastbilarna.

Fångarna jobbar i skyddsutrustning, men kritiska röster har ändå höjts över att utbildad personal inte tar hand om kropparna efter personer som dött i covid-19.

Om det inte finns någon personal som kan hjälpa till och det finns frivilliga, så är det vårt enda alternativ, även om de är intagna, säger den lokale domaren Ricardo Samaniego till KFOX14.

Förhoppningen är dock att Texas nationalgarde ska rycka ut och göra jobbet i stället.

Oenighet kring åtgärder

Trots att situationen blir allt mer allvarlig har lokala beslutsfattare inte kunnat komma överens om vilka åtgärder som ska införas för att bromsa smittspridningen.

Domare Samaniego har beordrat en lockdown, men borgmästaren håller inte med eftersom han är orolig över hur familjer ska kunna överleva ekonomiskt. Polisen har också meddelat att de inte tänker jobba för en nedstängning. Frågan har nu avgjorts i domstol, som slagit fast att inga lokala direktiv kan övertrumfa beslut från Texas guvernör Greg Abbott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons