A-
A+

Här vaskas framtidens paradhästar fram

Treåriga Foxfire från Horna utanför Åhus söker jobb som paradhäst.
Treåriga Foxfire från Horna utanför Åhus söker jobb som paradhäst.
FörsvarTT

Sökes: Stresståliga, stabila snyggingar till prestigefyllda uppdrag.

Hovstallet och den beridna högvakten har höga krav – de bedriver ett nollfelsarbete, som hovstallmästaren uttrycker det. Men de rätta hästarna har blivit svårare att hitta, så nu krävs nya grepp.

Annons

Annons

Det har blivit svårare och svårare att hitta de rätta hästarna, enligt hovstallmästare Ulf Gunnehed.
Det har blivit svårare och svårare att hitta de rätta hästarna, enligt hovstallmästare Ulf Gunnehed.
Petri Nylander, chef för kavalleriavdelningen på Livgardet, under visningen i stora ridhuset på Flyinge kungsgård.
Petri Nylander, chef för kavalleriavdelningen på Livgardet, under visningen i stora ridhuset på Flyinge kungsgård.
Annika Fjelkner Pihl är nöjd efter uppvisningen – Foxfire skötte sig.
Annika Fjelkner Pihl är nöjd efter uppvisningen – Foxfire skötte sig.
Johan Lundin, reservofficer i Livgardet, på valacken Bill Gates under visningen på Flyinge kungsgård.
Johan Lundin, reservofficer i Livgardet, på valacken Bill Gates under visningen på Flyinge kungsgård.
Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare för Föreningen för den beridna högvakten.
Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare för Föreningen för den beridna högvakten.
Christina Hellerström, hästuppfödare från Annelöv utanför Landskrona, är lättad efter uppvisningen med Wilgot H: 'Han skötte sig jättebra'.
Christina Hellerström, hästuppfödare från Annelöv utanför Landskrona, är lättad efter uppvisningen med Wilgot H: "Han skötte sig jättebra".
Hos oss får det inte gå fel. Hela idén med att genomföra en parad är ju att det ska vara stiligt, elegant och pampigt, säger hovstallmästare Ulf Gunnehed.

Han är en av de potentiella inköparna när en speciell visningsdag för första gången anordnas på Flyinge kungsgård utanför Lund. Hit har 16 stiliga kandidater kommit med sina uppfödare för att visa upp sig.

Kanske kan besöket här resultera i ett jobb i Hovstallet, i den beridna högvakten eller på hästnäringens riksanläggningar i Flyinge eller Strömsholm.

Stabilt psyke

Kravlistan är lång. Den ser lite olika ut hos de olika inköparna, men den gemensamma nämnaren är kravet på ett osedvanligt stabilt psyke. Hästar som ska gå i formation mot Stockholms slott för vaktavlösning måste klara storstadsmiljön.

De får helst inte bli alltför rädda för vare sig trafik eller människor, de ska kunna gå förbi byggarbetsplatser, barnvagnar och ambulanser, säger Petri Nylander, chef för Livgardets kavalleriavdelning.

Anders Fjelkner Pihl följer spänt uppvisningen inne i stora ridhuset i Flyinge. Han föder upp hästar utanför Åhus tillsammans med sin familj och nu visar dottern Annika Fjelkner Pihl upp treåriga Foxfire för gruppen av bedömare.

Han är en stor, lugn, fin häst. Han är fantastisk, säger Anders Fjelkner.

Foxfire får cirkulera runt bedömningsgruppen i olika gångarter, först med ryttare på ryggen och sedan utan. Han galopperar varv efter varv och därpå följer mätning av mankhöjd och granskning av utseendet.

De tittar på proportionerna och hur hästen är byggd, förklarar Hans Eriksson från Föreningen för den beridna högvakten.

De tittar på olika vinklar, hur bogen är vinklad, hur korset och länden och ryggen ser ut, hur halsen ser ut och benen – om de är parallella när han står.

Annons

Annons

Inte stora drömmen

Annika Fjelkner Pihl är nöjd efter uppvisningen – Foxfire skötte sig, tycker hon.

Trots att vi jagade runt honom, ställde han sig sedan bara lugnt efteråt och lät sig fångas och var vänlig igen. Det tycker jag visar vilket fint kynne han har.

Återkopplingen från bedömningsgruppen kommer först efter några dagar. Hon vill inte säga att det är en dröm att få se sin häst hos Hovstallet eller i högvakten. Det som lockar är att hon vet att det är en bra hästhållning där.

Lite kul hade det väl varit, men inte en dröm. Den stora drömmen som alla har är naturligtvis de stora dressyrbanorna, säger hon.

Här finns ett dilemma, för samtidigt som svensk hästavel satsat alltmer på att få fram högpotenta tävlingshästar med nerv och explosivitet, så är det en helt annan typ av sinnelag som krävs i de ceremoniella uppdragen vid statsbesök och vaktavlösning.

Hästar klickas hem

Urvalet har blivit mindre. Samtidigt har vi varit lite dåliga på att hänga med i hur man anskaffar hästar, säger Petri Nylander.

Han jämför med lägenhetsmarknaden – hästar kan plötsligt vara sålda innan visning.

Det går så otroligt fort i dag – folk går in i en app och klickar hem en häst. Vi har ju vår lite tröga byråkrati som inte är i gynnsam i det här, vi har halkat efter.

Visningsdagarna är ett av motdragen. De ska nu hållas två gånger om året, i Flyinge på våren och Strömsholm på hösten, minst tre år framöver. Arrangörerna räknar med att det kommer att leda till att fler uppfödare får upp ögonen för den här delen av marknaden.

Tusentals hästar

Om vi går tillbaka till 50- och 60-talet när vi hade ett kavalleri och försvaret hade tusentals hästar, då fanns det hästuppfödare som hade som affärsidé att bara föda upp hästar till kavalleriet, säger Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare för Föreningen för den beridna högvakten.

Nu startar föreningen också ett optionsprogram för uppfödare som har fuxston med ett "stabilt och trevligt temperament".

Petri Nylander framhåller att traditioner som vaktparaden blir viktigare i orostider. I allt väsentligt ser den ut exakt som för hundra år sedan.

Tradition är viktigt. I den enormt föränderliga värld vi lever i vill Försvarsmakten vara den fasta, trygga punkten. Vi ska vara som julafton – man vet vad man får.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.