A-
A+

Hård dom mot milisen som mördade Catalán

Zaida Catalán, då kandidat för Miljöpartiet, i Stockholm 2009.
Zaida Catalán, då kandidat för Miljöpartiet, i Stockholm 2009.
KongoTT

En ledare för milisen som anklagas för svenskan Zaida Cataláns död har fällts i en unik rättegång i Kasaï i Kongo-Kinshasa, rapporterar organisationen Trial International.

Annons

Annons

Nsumbu Katende får livstids fängelse för krigsbrott begångna i Kasaï i landets södra delar under en blodig konflikt, som krävde 1 000-tals liv, åren 2016–2019.

Han har inte anklagats för morden på den svenska FN-experten Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp samt lokale medarbetare Betu Shintela i mars 2017, men hans rörelse Kamuina Nsapu tros ligga bakom även det dådet.

Domen i en militärtribunal i provinshuvudstaden Kananga ses som epokgörande. Bland annat hyllar Trial International, vars arbete för rättsskipning stöds av det svenska biståndsorganet Sida, att domarna erkänt exempelvis sexuella övergrepp som krigsbrott. En viktig aspekt är också att även Kongos regering får en del av skulden, för att inte ha skyddat civilbefolkningen mot milisernas härjningar.

Fler rättegångar är på gång om konflikten i Kasaï, bland annat mot männen inom Kamuina Nsapu som anklagas för attacken på Catalan och hennes kollegor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!