A-
A+

Hård migrationspolitik enar brittiska rivaler

Montage av Torypolitikerna Liz Truss och Rishi Sunak som nu strider om partiledarposten i Konservativa partiet.
Montage av Torypolitikerna Liz Truss och Rishi Sunak som nu strider om partiledarposten i Konservativa partiet.
StorbritannienTT

De strider gärna om skattenivåer.

Men Rishi Sunak och Liz Truss, som gör upp om premiärministerposten i Storbritannien, lovar likartade skärpningar av landets migrationspolitik.

Annons

Annons

Storbritanniens gränser kommer att skyddas under mitt ledarskap, säger utrikesminister Liz Truss i en intervju med The Mail on Sunday.

Hennes plan är att utvidga den avgående premiärministern Boris Johnsons kontroversiella uppgörelse om att flytta asylsökande till Rwanda. Syftet är att avskräcka migranter från att ta sig till Storbritannien över Engelska kanalen.

Även hennes rival om ledarskapet i regerande Konservativa partiet, den tidigare finansministern Rishi Sunak, lovar att försöka få till liknande uppgörelser med fler länder.

Skärpta kontroller

Beslutet att skicka asylsökande till Rwanda har mötts av protester och det första flyg som skulle ha avgått till Kigali i juni stoppades efter många turer av Europadomstolen. Uppgörelsen kan komma att dömas ut i väntande domstolsutslag.

Sunak har dock lovat att göra "vad som än krävs" för att få planen att fungera. Han vill också se ett årligt tak för hur många flyktingar som Storbritannien ska ta emot, och ge mer resurser till uppspårande och gripande av personer som tagit sig in i landet illegalt.

Truss har å sin sida ett förslag om att öka antalet personal i den brittiska gränsbevakningsstyrkan från dagens 9 000 till 10 800.

Annons

Annons

Avgörs av medlemmarna

Truss och Sunak delar bakgrund som studenter på elituniversitetet Oxford och har båda lyft fram Margaret Thatcher som politisk förebild. De har dock gått i polemik med varandra i skattefrågor. Truss lovar omedelbara skattesänkningar, medan Sunak varnar för att sådana skulle elda på inflationen och kräva statlig upplåning för att kompensera för minskade intäkter.

Vem som slutligen väljs till partiledare – och därmed tar över som premiärminister i Storbritannien – avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.