A-
A+

Hårda ord om vaccinpatent: "Overksamhet dödar"

En vaccindos mot covid-19 under utdelning i Bangkok i Thailand. Inom EU väcker frågan om att lyfta patentskydden för vaccinen en het debatt. Arkivfoto.
En vaccindos mot covid-19 under utdelning i Bangkok i Thailand. Inom EU väcker frågan om att lyfta patentskydden för vaccinen en het debatt. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Bryr sig EU mer om aktieägare än allmänhet i jakten på vaccin mot covid-19? Patentskyddets vara eller icke vara får känslorna att svalla i EU-parlamentet.

Annons

Annons

Sedan USA:s president Joe Biden öppnat för att lyfta patentskydden för covid-19-vaccin har debatten gått het. Inom EU är dock både kommissionen och en majoritet av medlemsländernas stats- och regeringschefer starkt skeptiska.

EU är villigt att diskutera alla konkreta förslag. Men vi behöver mer information om vad USA planerar att föreslå, säger Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva i onsdagens debatt i EU-parlamentet i Bryssel.

Ilskna inlägg

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis sträcker sig ändå så långt som att öppna för "riktade och tidsbegränsade" patentlyft.

Ändå får han närmast ducka för en rad ilskna inlägg från framför allt vänstern och de gröna.

Er overksamhet dödar människor! fräser franska Manon Aubry, som leder parlamentets vänstergrupp.
Våra ledare har ett val: antingen skydda aktieägarna eller allmänheten, anser belgaren Philippe Lamberts, som leder den miljöpartistiska gruppen.

Annons

Annons

Ingen toppkock?

Att lyfta patentskyddet för vaccinen får stöd från länder som Indien och Sydafrika och internationella organisationer som Amnesty International och Läkare utan gränser.

Läkemedelsindustrin är dock starkt emot. Och de har med sig regeringsdominerande politiska partier från både vänster och höger.

Deras argument handlar främst om att patentskydden behövs för att tillverkarna ska våga satsa på dyrbar forskning, men också om att tillverkningen är så komplicerad att ett lyftande inte hjälper på kort sikt.

Jag är fullkomligt övertygad om att utan skydd för intellektuella rättigheter så skulle vi inte haft det här vaccinet i dag. Och vi skulle inte alla bli toppkockar, även om en fransk toppkock skulle släppa sina matrecept gratis på internet, säger tyske kristdemokraten Peter Liese i EU-parlamentets debatt.

Vill öka exporten

Flera av de svenska ledamöterna betonar vikten av ökade vaccinleveranser, inte minst från USA.

Handelshinder måste bort så att ingen kan sitta och hålla på viktiga komponenter. Vi ska inte skjuta oss själva i foten. Att slopa patent låter kanske omtänksamt men kan vara livsfarligt, säger Karin Karlsbro (L).
Det är dags att häva alla exportrestriktioner. USA måste precis som EU ta ansvar för att börja exportera och bidra till vaccin till fattigare länder, manar Jytte Guteland (S).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!