A-
A+

Hårda strider inför utlovad vapenvila

Förstörelsen är omfattande i Sudans huvudstad Khartum.
Förstörelsen är omfattande i Sudans huvudstad Khartum.
SudanTT-AFP

Strider rasar i främst Sudans huvudstad Khartum mellan de två fraktioner som kämpar om makten inför den vapenvila som utlovats till måndagen

Annons

De rivaliserande generalerna Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo har kommit överens om att låta vapnen tystna från och med måndagskvällen. Eldupphöret är delvis framförhandlat av USA och Saudiarabien som bekräftade vapenvilan i ett gemensamt uttalande.

Eldupphöret ska vara i sju dagar.

Flera tidigare försök till vapenvila mellan Sudans armé, ledd av landets verklige ledare Abdel Fattah al-Burhan, och den paramilitära milisen RSF (Rapid support force) som styrs general Mohamed Hamdan Dagalo, har i stort sett misslyckats.

Förhoppningar finns om att det senaste försöket ska vara mer framgångsrikt. Båda parter har förbundit sig genom att underteckna avtalet om eldupphör i den saudiska staden Jidda enligt saudiska källor.

Konflikten bröt ut den 15 april efter en lång maktkamp mellan de två generalerna som tidigare samverkade i landets regim.

Omkring 25 miljoner invånare – omkring hälften av landets befolkning – är på flykt på grund av striderna, och många utländska medborgare har fått utländsk militär hjälp att fly landet.

Den officiella dödssiffran är omkring 1 000 personer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.