A-
A+

Hareide pudlar om pride: "Ett misstag"

Rosenborgs tränare Åge Hareide. Arkivbild.
Rosenborgs tränare Åge Hareide. Arkivbild.
FotbollTT-NTB

Rosenborgstränaren Åge Hareide är i blåsväder efter en intervju där han kallar pride-rörelsen för "propaganda" som inte hör hemma i idrotten.

Nu ber 67-åringen om ursäkt och säger att han känner sig missförstådd.

Annons

Annons

Man bör hålla idrotten och fotbollen helt fri från politik och andra propagandasaker som pride är. Pride är på många sätt propaganda för att folk ska tycka om varandra. Det är okej, men använd inte idrotten till det, sade Hareide i en intervju med Adresseavisen.
Vi behöver inte det på vår arena. Hos oss har det aldrig varit uppe till diskussion.

Rosenborgs ordförande Ivar Koteng håller inte med och säger till TV2 att han ska prata med Hareide om temat.

Vi tror att det är smart att i ett samhälle som vi representerar kan bidra till att behovet av pride kan minska. Samhället behöver kompensera för eventuella brister i jämställdhet och då kan idrotten vara ett bra redskap, säger han.

Minister kräver ursäkt

Senare under kvällen uttalade sig Hareide om händelsen och sade att han känner sig missförstådd och feltolkad efter intervjun.

Jag sade inte att vi inte borde ha regnbågsfärger på hörnflaggor och kaptensbindel. Jag vet att klubben är medveten om det och det har inte varit några problem. Det är direkt fel att göra det så, säger Hareide till NTB.

Norges kulturminister Abid Raja har avkrävt Rosenborgstränaren en ursäkt för sitt uttalande, men det ville Hareide inte ställa upp på till en början.

I så fall måste jag be om ursäkt för rubriken som Adresseavisen har gjort, säger han och meddelar att han kommer att kontakta tidningen.

Annons

Annons

"Ett misstag"

I norska VG gav han senare en ursäkt för sin användning av termen "propaganda" om pride-rörelsen.

Det var ett misstag från min sida att kalla det propaganda och jag ber om ursäkt. Själva rörelsen är riktigt bra. Det var inte något som var tänkt i intervjun, säger 67-åringen.

Norges fotbollsförbund (NFF) har varit mycket aktiv i frågan om HBTQ-personers rättigheter och protesterade mot Uefa när det europeiska förbundet förbjöd Allianz Arena att lysas upp i regnbågsfärger under EM. NFF anser att regnbågsmarkeringar, på exempelvis hörnflaggor eller kaptensbindlar, inte är politiska utan representerar grundläggande mänskliga rättigheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!