A-
A+

Harris vädjan till migranterna: "Kom inte hit"

USA:s vicepresident Kamala Harris tas emot av Guatemalas utrikesminister Pedro Brolo vid ankomsten till Guatemala City.
USA:s vicepresident Kamala Harris tas emot av Guatemalas utrikesminister Pedro Brolo vid ankomsten till Guatemala City.
USA/GuatemalaTT

Migration står högst på dagordningen när USA:s vicepresident Kamala Harris besöker Guatemala på sin första utlandsresa i tjänsten.

Tillsammans med landets president Alejandro Giammattei har hon diskuterat hur de båda länderna ska få migranter att sluta försöka ta sig till USA.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kamala Harris budskap till de de migranter som planerar att korsa gränsen in i USA var endast tre ord långt:

Kom inte hit.

Uppmaningen uttalades under en presskonferens i Guatemala City efter ett möte med landets president Alejandro Giammattei, kretsande kring migration i allmänhet och de ensamkommande barnen vid USA:s södra gräns i synnerhet.

Harris ska även möta företrädare för civilsamhälle och näringsliv. Detta för att bilda sig en uppfattning om vad som krävs för att hantera problem kopplade till klimatförändringar och osäker tillgång till mat – faktorer som i sin tur ofta leder till fattigdom, våld och korruption, enligt Vita huset.

Harris nationella säkerhetsrådgivare Nancy McEldowney sade inför resan att Harris besök i Guatemala är en del av regeringens satsning på att återupprätta USA:s ledarskap i världen.

På tisdagen reser Harris vidare till Mexiko.

Hennes chef Joe Bidens första utlandsresa går till Storbritannien, Belgien och Schweiz. Resan inleds på torsdag då den amerikanske presidenten möter den brittiske premiärministern Boris Johnson inför G7:s toppmöte i brittiska Cornwall. Biden ska också resa till Natotoppmötet i Bryssel samt till Genève, för en träff med sin ryske kollega Vladimir Putin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!