A-
A+

Hassan vann i maratondebuten

Sifan Hassan vann i London.
Sifan Hassan vann i London.
FriidrottTT-AFP

Trots problem med höften och en drickamiss lyckades den nederländska löparstjärnan Sifan Hassan vinna i sitt allra första maratonlopp – London Marathon.

Annons

Otroligt. Jag trodde aldrig att jag skulle genomföra ett maraton och här är jag, som vinnare, säger Hassan till BBC.

Hassan tog OS-guld både på 5 000 och 10 000 meter i Tokyo 2021, men har aldrig tidigare gett sig på så lång distans som ett drygt 40 kilometer långt maratonlopp.

Att hon skulle kunna vinna i London trodde nog ingen efter att hon tvingats stanna och stretcha en ömmande höft i ett regnigt London.

Jag hade lite problem med höften, men den kändes sedan lite bättre. Men sen missade jag en drickastation. Jag hade inte tränat på den delen eftersom jag har fastat, så det var ganska svårt, säger den Etiopienfödda Hassan som är muslim och har fastat under ramadan.
Vid 20 kilometer kände jag att jag var på gång, kände mig inte så trött, men jag brydde mig inte om hur det skulle gå, tänkte bara på att ta mig i mål.

Hon hann ikapp täten med knappt fem kilometer kvar. Och 30-åringen sprintade sig sedan till segern före kenyanskan Alemu Megertu och OS-segrarinnan i maraton, Peres Jepchirchir, och fick tiden 2.18.33.

Det var första gången som Jepchirchir blev slagen i ett stort maratonlopp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.