A-
A+

Hat bidrog till Lööfs avgång

Centerns partiledare Annie Lööf meddelar sin avgång under en pressträff på torsdagen.
Centerns partiledare Annie Lööf meddelar sin avgång under en pressträff på torsdagen.
PolitikTT

Annie Lööf avgår som Centerledare.

Lööf berättar att hon vaknade med en särskild känsla morgonen efter valnatten.

Det fanns en lättnad över att inte ha kommit till skada. En lättnad över att kunna hämta dottern på fritids, säger hon.

Annons

Annons

Förutom hot och hat på sociala medier och i alternativmedier under en lång tid är Annie Lööf också målsägare i en misstänkt mord- och terroristattack.

Mannen som är misstänkt för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen misstänks också för att ha planerat att mörda Annie Lööf.

Allt det här är en del av orsaken till hennes beslut att avgå.

Det är en del av det. Det här är på allvar. Det är under många år som jag, men också många andra politiker, levt under ett odrägligt klimat av hat och hot, säger hon till TT.

Rak rygg

Men det är inte den viktigaste anledningen till att jag slutar, utan det är att jag suttit som partiledare under elva år och är väldigt stolt och glad över allt det vi genomfört.
Jag står här med rak rygg och med samma värdering jag hade för två år sedan, elva år sedan, samma som jag kommer att ha i morgon och om tio år, säger hon.

Lööf fattade sitt beslut i onsdags, men tillägger att det vuxit fram under lång tid.

Det är ett svårt beslut att fatta, för jag känner sådan värme från centerpartister i hela landet, säger hon.
Men det är rätt beslut att fatta. Efter elva år är det dags att lämna över stafettpinnen.

Annons

Annons

Oro i S

Det är lätt att föreställa sig att beskedet skapar en lätt panik inom Socialdemokratin. Utan Centern på sin sida, är vägen tillbaka till makten väldigt lång för S.

Frågan de ställer sig nu är om avgången öppnar upp för en kursändring i Centern.

Jag kommer att vara ganska försiktig med att peka ut någon riktning framåt, men jag kan konstatera att den position som Centerpartiet har i dag är väldigt starkt förankrad i hela Centerpartiet. Sedan är det en ny ledning som får göra sina vägval och det kommer inte jag att ha några synpunkter på, säger Lööf.

Hon medger dock att om valresultatet hade varit bättre skulle hon ha fortsatt ett tag till, dock inte till nästa valrörelse.

Liberalernas ledare Johan Pehrson har tolkat valresultatet som en tydlig signal från väljarna att de vill ha ett liberalt maktskifte som nu blir av.

Inte liberalt maktskifte

Annie Lööf håller inte med.

Det här är en stor tillbakagång för alliansens fyra partier, det är tyvärr inte ett liberalt maktskifte, det är inte ens ett borgerligt maktskifte vi ser utan den stora vinnaren här är ett högernationalistiskt, främlingsfientligt parti som nu kommer att sitta på taburetterna de kommande åren, säger hon.
Och jag är väldigt orolig för vad det kommer att innebära politiskt, för tilliten och sammanhållningen i samhället. Jag kommer även efter min partiledartid att verka för tillit, sammanhållning och medmänsklighet, för jag tror att det kommer att bli viktigare än någonsin de kommande åren.

Centern kommer nu att ha en extra partistämma för att välja en efterträdare till Lööf. Det kommer att dröja ett antal månader och fram tills dess är Lööf kvar på sin post.

När Lööf lämnar partiledarposten kommer hon även att lämna riksdagen. Vad hon därefter ska syssla med är oklart.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.