A-
A+

Havsfrun fick zombieansikte – tidning frias

Arvingarna efter konstnären bakom 'Den lille havfrue' anser att tidningen Berlingske bröt mot upphovsrätten när en satirteckning med sjöjungfrun publicerades. Arkivbild.
Arvingarna efter konstnären bakom "Den lille havfrue" anser att tidningen Berlingske bröt mot upphovsrätten när en satirteckning med sjöjungfrun publicerades. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Annons

Den världsberömda sjöjungfrun återgavs med zombieansikte i en satirteckning i tidningen Berlingske. En kränkning av upphovsrätten, anser arvtagarna till konstnären Edvard Eriksen som skapade "Den lille havfrue" – men det håller inte Danmarks högsta domstol med om.

Trots arvingarnas upphovsrätt hade Berlingske rätt att publicera teckningen, enligt högsta domstolen. Därmed frias tidningens chefredaktör.

I hovrätten hade han tidigare dömts att betala motsvarande 450 000 svenska kronor i böter till arvingarna för publiceringar av dels zombieteckningen och dels ett foto där skulpturen försetts med munskydd.

Högsta domstolen hänvisar till det som kallas parodiprincipen i dansk upphovsrätt och slår fast att parodier ska betraktas som självständiga verk, även om de har mycket stora likheter med originalverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.