A-
A+

HBK-veteranen gjorde en Zlatan – i allsvenskan

Andreas Johansson, 39, är tillbaka i allsvenskan. Han och Halmstads BK visade direkt mot Häcken att nykomlingen har för avsikt att etablera sig i högsta serien. Arkivbild.
Andreas Johansson, 39, är tillbaka i allsvenskan. Han och Halmstads BK visade direkt mot Häcken att nykomlingen har för avsikt att etablera sig i högsta serien. Arkivbild.
FotbollTT

Zlatan Ibrahimovic längtade efter landslaget och kom tillbaka som 39-åring.

Här är en jämnårig som inte kunde släppa suget efter allsvensk fotboll.

Där slutar liknelserna, haha. Nä, men jag kan inte sluta och jag vill inte heller. Jag har verkligen längtat, säger Andreas Johansson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Han debuterade i allsvenskan redan 2002 och gjorde vad som kunde ha varit hans sista allsvenska match i november 2018.

Nummer 370.

Mittbacken lämnade IFK Norrköping, där han vann SM-guldet 2015, och flyttade hem med familjen till Halmstad, inte minst för att hjälpa Halmstads BK tillbaka till högsta serien.

Med utfört uppdrag i höstas kunde Johansson dragit sig tillbaka med gott samvete.

Det var det inte tal om.

"Så himla roligt"

Jag tycker att det är så himla roligt. Jag känner mig bra i kroppen och tycker att jag fortfarande kan vara med och konkurrera, säger Johansson.

I match nummer 371 var det som om ingenting hade hänt på två och ett halvt år. Lagkaptenen Johansson styrde och ställde i Halmstads mittförsvar i 1–0-segern (sent segermål av Mikael Boman) mot tippade topplaget Häcken.

TT: Tjatade Magnus Haglund (Halmstads tränare) eller var det självklart för dig att fortsätta?

Ska jag vara ärlig pratade vi inte med varandra om det. Vi tyckte nog att det var givet att vi bara kör.

Andreas Johansson fyllde 39 i mars och är halvåret yngre än Zlatan Ibrahimovic. Kärleken till sporten och inställningen att spela så länge de har något att ge har de gemensamt. Liksom förmågan att hålla sina kroppar i trim.

Annons

Annons

En fotbollens stålman

Johansson är svensk elitfotbolls stålman. Sedan han 2012 återvände till Sverige efter några år i Bochum har han bara missat sex av 271 seriematcher – och några av dem på grund av avstängningar och för att bli pappa.

TT: Hur gör du för att hålla dig fräsch?

Jag har inga hemligheter. Jag gör det som sjukgymnasten och tränaren säger. Man lär känna sin kropp genom åren. Jag mår bra om jag gör något varje dag. Är man ledig så tycker jag det är stelt att komma igång nästa dag. Jag vill gärna vara igång hela tiden.

TT: HBK har åkt jojo mellan superettan och allsvenskan. Vad talar för att det blir stabilare åren framöver?

Förhoppningsvis finns det en del som talar för att vi kan lösa det. Vi har ett erfaret ledarteam i Magnus Haglund, Pelle Olsson och Torbjörn Arvidsson och vi har en del spelare som varit med länge. Vi har yngre spelare som inte varit på den allsvenska scenen men som är hungriga och inspirerade.

Starka i defensiven

TT: 19 hålla nollor i superettan skvallrade om en defensiv god nog för allsvenskan. Premiären på Örjans vall bekräftade att Halmstad är svårt att få hål på.

Det var vår styrka förra året och det hoppas jag att vi kan bygga vidare på. Nu väntar starkare lag och individuellt bättre spelare och tappar man bollen på mittplanen kommer vi att bli mer straffade i år.
Men vi ska jobba vidare på den inslagna vägen och hoppas att det räcker för att vi ska hänga kvar och kunna etablera oss, säger Andreas Johansson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr