A-
A+

HD: 13 år rätt straff i mordfall med brödkniv

Högsta domstolen har prövat ännu ett mordmål efter ändringen av lagstiftningen för mord. Arkivbild.
Högsta domstolen har prövat ännu ett mordmål efter ändringen av lagstiftningen för mord. Arkivbild.
RättsligtTT

Högsta domstolen dömer en kvinna till 13 års fängelse för mord. Det är det andra mordfallet som nått högsta instans sedan mordlagstiftningen ändrades förra året.

Annons

Annons

Annons

Annons

Domen handlar om en händelse där en kvinna dödade sin pojkvän med en brödkniv sedan paret bråkat. Direkt efter knivhuggen ringde hon efter ambulans och erkände i samtalet att det var hon som var skyldig.

Nu dömer Högsta domstolen (HD) kvinnan till 13 års fängelse för mord, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

I en annan morddom från tidigare år konstaterade HD att utgångspunkten ska vara att mord ger 16 års fängelse, i fall när det varken finns förmildrande eller försvårande omständigheter. När man vägde den typen av omständigheter mot varandra i brödknivsfallet kom HD fram till att straffvärdet var 14 års fängelse, men att så kallade billighetshänsyn gör att straffet sänks till 13 år. Det handlar om att kvinnan försökte rädda pojkvännen och att hon erkände.

Underkände lagen

Domen ska ses i ljuset av de försök lagstiftaren gjort de senaste åren för att skärpa straffet för mord. Ett första försök 2014 misslyckades då den nya lagtexten fick underkänt i HD.

I januari 2020 kom en ny version av mordlagstiftning, som prövades i Högsta domstolen första gången i år. Det var i den domen HD kom fram till att utgångspunkten är 16 års fängelse.

Domen rörde ett fall i Västerås, där en man dömdes till 18 års fängelse för att ha knivskurit en annan man till döds. Det blev inte livstid då HD ansåg att omständigheterna inte var tillräckligt försvårande för att motivera det. Samtidigt var de tillräckligt försvårande för att mer än 16 år skulle vara aktuellt.

Annons

Annons

Tredje fall

Domstolen konstaterade också att ändringen i lagen innebär att det inte ska krävas lika försvårande omständigheter som tidigare för att döma ut ett livstidsstraff. Det betyder alltså att fler än tidigare kommer dömas till livstid.

I fallet med brödkniven uttalar sig domstolen om situationer där straffet kan hamna under 16 års fängelse. För fall som hittills gett 10 år görs ingen ändring, och även de flesta fall som fram tills nu lett till 12 år ska fortsätta göra det. Däremot kan vissa mord där omständigheterna bara i en begränsad omfattning talar för ett lägre straff än utgångspunkten ge 14 år.

Ännu ett mordärende är under prövning av Högsta domstolen och rör ett fall där gärningen riktats mot en närstående.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!