A-
A+

HD prövar giftigt dricksvatten: "Kommer tårar"

Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som drivit målet mot det kommunala vattenbolaget i Ronneby. Arkivbild.
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen som drivit målet mot det kommunala vattenbolaget i Ronneby. Arkivbild.
HälsaTT

Hovrätten fastslog att ett kommunalt vattenbolag inte är skyldigt att betala skadestånd till invånare som fått sitt dricksvatten förorenat med PFAS-kemikalier.

Nu ger Högsta domstolen prövningstillstånd för PFAS-målet i Ronneby.

Annons

Känslorna väller över mig. Det kommer tårar, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen, som drivit målet mot kommunen, till TT.

Han säger att Högsta domstolen nu har en möjlighet att förändra hur man ska tolka produktansvarslagen i Sverige när det gäller förgiftning med kemikalier.

Det är så viktigt för oss 155 som gick till domstol, för alla andra som bor i Ronneby och Kallinge, som är fullsmetade med de här kemikalierna. Det är otroligt viktigt för alla som i framtiden eventuellt kommer få kemikalier i sig via en produkt som exempelvis dricksvatten, säger Afzelius.

Kan ge hälsorisker

Hovrätten över Skåne och Blekinge rev med sitt beslut i december i fjol upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021. Tingsrätten ansåg att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt. De drabbade skulle få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker.

Hovrätten ansåg att de höga halterna av PFAS i blodet visserligen innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.

PFAS-föreningen stämde i september 2016 det kommunala vattenbolaget. Då påbörjades rättsprocessen i tingsrätten – knappt sju år senare har fallet nått ända upp till HD.

"I Högsta domstolens händer"

Detta är en sådan upprättelse för oss efter vad som hände i hovrätten. HD skulle inte ge oss prövning om det inte var något fel i hovrättens bedömning, säger Herman Afzelius och fortsätter:
Man ska inte kunna komma undan ansvar om man förgiftar folk med kemikalier. Det har jag sagt sedan dag ett. Nu ligger detta i Högsta domstolens händer.

De höga halterna i dricksvattnet upptäcktes i slutet av 2013 och Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes tillfälligt. Utsläppskällan var en närliggande brandövningsplats på flygflottiljen F17.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.