A-
A+

Hederspriset till Lasse Åberg på tv-galan

Kristallens hederspris gick i år till Lasse Åberg. Arkiv.
Kristallens hederspris gick i år till Lasse Åberg. Arkiv.
TvTT

Det är snart 60 år sedan Lasse Åberg gjorde sitt första tv-program. På Kristallengalan blev den folkkäre underhållaren hyllad med hederspriset.

Jag är så fåfäng att jag njuter, säger Åberg till TT.

Annons

Annons

Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne. Arkivbild.
Lasse Åberg och Klasse Möllberg i rollerna som Trazan Apansson och Banarne. Arkivbild.

Lasse Åberg är kanske mest förknippad med sina "Sällskapsresan"-filmer. Så pass att underhållarens långa tv-karriär ibland kommer i skymundan.

För två år sedan fick Lasse Åberg ta emot heders-Guldbaggen. På Kristallengalan hyllade även tv-branschen mannen bakom klassiker som "Trazan och Banarne" och "Zvampen".

Jag är hedrad, det är för lång och trogen tjänst, säger Åberg några timmar före prisutdelningen när TT får en pratstund med honom.

Jullovs-tv

Lasse Åberg medverkade för första gången i ungdomsprogrammet "Gitarren" i tv redan 1963 och blev i skarven mellan 1960- och 70-talen känd för sina närmast avantgardistiska humorprogram i tv med Ardy Strüwer.

Det stora genombrott kom dock med "Trazan och Banarne". Det började med att Lasse Åberg fick uppdraget att göra morgon-tv under jullovet 1976.

Då bestämde jag mig för att inte en tomte kommer över min tröskel, och hittade på de här pastischerna på Tarzan och Cheetah som blev Trazan och Banarne, berättar Åberg.

Klasse Möllberg spelade Banarne och Janne Schaffer satte ihop en grupp musiker till programmet – Electric Banana Band.

Det blev tittarsuccé. När SVT ringde runt för att kolla tittarsiffrorna, som man gjorde på den tiden, svarade alla barn – 100 procent – att de sett programmet.

Annons

Annons

Farfarsfar

Det blev en andra omgång några år senare och Åberg fortsatte till tv-succéer som "Zvampen" och sedermera "Disneytajm".

Även om det snart är 50 år sedan Trazan Apansson gjorde entré blir Lasse Åberg ständigt påmind om att serien fortfarande hittar en ny publik, inte minst när han spelar med Electric Banana Band.

Nu är det snart farfarsfar med barnbarn och barnbarnsbarn som kommer, så vi har täckt en 40-årig period. Det vandrar vidare på något sätt.

På Kristallengalan hedrades Lasse Åbergs vän Sven Melander, som gick bort tidigare i år. Bland annat gjorde Peppe Eng, Tony Irving och Hans Fahlén en egen version av ballongdansen, den berömda nakensketchen från "Nöjesmaskinen" som Lasse Åberg gjorde med just Sven Melander och programledaren Bosse Larsson.

"Gått och gömt sig"

Melander gjorde också en minnesvärd roll i "Sällskapsresan" och medverkade även i "Zvampen".

TT: Hur känns det att du hedras i kväll och han inte är här?

Men han är ju här. Jag brukar säga som konstnären Hertha Hillfon sade om sin man Gösta när han gått bort. Han har bara gått och gömt sig.

Han fortsätter:

Vi brukade säga till varandra att oavsett vad vi presterar i våra liv kommer vi bara att bli ihågkomna för ballongdansen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.