Hela Liverpool ska testas för covid-19

Soldater har ryckt in för att hjälpa till att masstesta Liverpoolborna för covid-19.
Soldater har ryckt in för att hjälpa till att masstesta Liverpoolborna för covid-19.
StorbritannienTT

En halv miljon invånare i Liverpool – och alla som jobbar där – ska testas för covid-19. Det är åtminstone förhoppningen. Nu inleds Englands första försök att masstesta en hel stad i ett försök att få bukt med coronaviruset.

Annons

Annons

Skolor, frisörsalonger, kontor och äldreboenden har förvandlats till testplatser och omkring 2 000 soldater och annan militär personal har kallats in för att hjälpa till. Genom att upprepade gånger testa alla som bor och jobbar i Liverpool vill staden bidra till minskad press på sjukhusen i Storbritanniens kamp mot en andra virusvåg.

En månadslång nedstängning trädde i kraft i den brittiska riksdelen England i torsdags i ett försök att stoppa smittspridningen. Liverpool är hårt drabbat och nu hoppas borgmästaren Joe Anderson att masstestandet i hans stad ska rädda liv.

Nytt test

Människor kommer att erbjudas en blandning av sedan tidigare mer beprövade prov och ett nytt slags covidtest som i likhet med graviditetstest snabbt kan ge svar på om ett visst ämne finns i kroppen.

Kritiker har pekat på att det finns begränsat med tillförlitlig data över hur effektiva den nya sortens test är. Dessutom räcker det inte bara med att hitta de sjuka – utan det gäller också att få dem att isolera sig, trots att de kanske endast har milda symtom.

Det kommer inte heller vara obligatoriskt att ta ett test i Liverpool, utan det är baserat på frivillighet.

Annons

Annons

Operation Moonshot

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att den typ av nya billiga test som används i Liverpool kan komma att bli avgörande i landets kamp mot viruset innan det finns ett vaccin. Staden är ett pilotförsök i regeringens plan Operation Moonshot som vill att masstester ska genomföras runt om i England för att bryta smittkedjor.

Storbritannien har registrerat över 1,1 miljon bekräftade fall av covid-19 och mer än 48 000 döda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons