A-
A+

Helander: "Klart att det ökar mina chanser"

Filip Helander är högt trolig ersättare till avstängde Marcus Danielson mot Spanien. Arkivbild.
Filip Helander är högt trolig ersättare till avstängde Marcus Danielson mot Spanien. Arkivbild.
FotbollTT

Han försökte få kompisen Pontus Jansson att fortsätta i landslaget och gjorde nyss sitt viktigaste mål i fotbollskarriären.

Nästa grej att bocka av på listan:

Ta mittbacksplatsen bredvid Victor Nilsson Lindelöf.

Det är Victor som är given mittback. Sedan får vi andra försöka fajtas om den andra platsen, säger Filip Helander.

Annons

Annons

Filip Helander och Emil Krafth lär kliva in i startelvan mot Spanien.
Filip Helander och Emil Krafth lär kliva in i startelvan mot Spanien.

Helander och Jansson känner varandra väl, inte minst sedan tiden i Malmö FF. Förtroliga vänner som pratas vid – även om mer personliga saker.

Jag blev inte så överraskad. Vi är bra kompisar. Jag visste att han gick med de tankarna. När det kom ut visste jag redan om det. Tråkigt. Vi hade så klart velat att han skulle vara här, men det är hans beslut.

På frågan om Helander försökte få Jansson att ändra sig, svarar han:

Lite kanske, men samtidigt är det hans beslut. Var och en får göra som den vill. Jag kände att det var det bästa för honom, för hans karriär och hans liv i övrigt.

Startade i VM-kvalen

Helander är med hög sannolikhet ersättare till avstängde Marcus Danielson mot Spanien i torsdagens VM-kval på Friends arena. Situationen gör trots allt att en startplats känns nära.

Det är klart att det ökar mina chanser till att spela och gör jag det är det väldigt kul, säger Helander.

Han spelade VM-kvalen mot Georgien och Kosovo i vintras, när Danielson inte kom loss från Kina på grund av pandemin. Det gav förhoppningar inför EM.

Då kom skadan, den som ett tag hotade hans plats i EM-truppen och beredde väg för Danielson. Ett kort inhopp mot Ukraina – mer speltid fick han inte i mästerskapet

Det var mest en besvikelse när jag blev skadad. När jag kom till EM hade jag förstått att det skulle bli svårt att få en startplats.

Annons

Annons

"Mitt viktigaste mål"

Helander kom till kvalsamlingen som hyllad hjälte i ena halvan av Glasgow. Han nickade in Rangers och matchens enda mål i det heta derbyt – "Old Firm" – mot Celtic hemma på Ibrox.

Förbundskaptenen Janne Andersson såg klassikermötet på hotellet tillsammans med andra landslagsledare.

Vi skrek i kör allihop när han gjorde målet. Fantastiskt roligt för honom, säger Andersson.
Jag skrek också rätt högt. Klart kul och häftigt att få göra mål i en så stor match. Mitt viktigaste mål i karriären. Jag tror aldrig jag varit om en sådan stämning runt en arena som då, säger Helander.

Krafth tar vid

Mikael Lustig har varit given på högerbacksplatsen i åtskilliga år. Nu är han borta – då pekar det mesta på att Emil Krafth tar över när VM-kvalet återupptas.

Jag har varit backup till Micke, när inte han har spelat, så har jag spelat. Om jag skulle starta är det väl ingen chock, säger Emil Krafth.

Janne Andersson om Krafth är given etta som högerback just nu:

Man kan säga att det inte är en vågad gissning. Emil har varit med under alla våra fem år. Har han varit frisk har han spelat alla de gånger Micke inte spelat.
Emil är den som står först i kön och så får han spela bra för att få spela vidare.

Veteranerna Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Lustig, Gustav Svensson, Jansson och Marcus Berg slutade alla i landslaget efter EM. Då är det läge att ta större ansvar, menar Emil Krafth.

Nu är man kanske inte en av de äldsta, men snäppet under. Så det kommer lite mer ansvar i och med att man varit med länge. Man tar ansvaret utan att man tänker på det, säger 27-åringen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!