A-
A+

Hemnet börsdebut: "Stjärnorna står rätt"

Sparekonom Joakim Bornold. Arkivbild.
Sparekonom Joakim Bornold. Arkivbild.
EkonomiTT

Hemnet går som en raket i börsdebuten. Aktien rusar över 40 procent.

Värderingen får bedömarna att höja på ögonbrynen.

Stjärnorna står rätt, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det stora intresset för Hemnet-aktien förklarar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, med tajmingen. Aktien var kraftigt övertecknad inför börsdebuten och nu verkar de som inte fick tilldelning febrilt trycka på köpknappen.

Det är verkligen ett perfekt läge för ett bolag som Hemnet att komma in på börsen just nu. Stjärnorna står rätt. Marknaden är het, räntorna jättelåga och pandemin gör att många vill köpa större, säger han.

Bra marknadsförutsättningar

Så marknadsförutsättningar är på Hemnet sida, enligt bedömarna, men det finns också risker, exempelvis regulatoriska sådana och konkurrens.

Men konkurrenterna har också tidigare försökt ge Hemnet en fight men inte lyckats rubba deras dominerande ställning, säger Nicklas Andersson.

Värderingen på bolaget, som enligt Andersson och andra klassas som "skyhög", pekas också ut som en av riskfaktorerna.

Ett bolag förtjänar en hög värdering om det har en väldigt stark tillväxt och inom en rimlig tid växer in i värderingen. Det krävs i det här fallet, säger Nicklas Andersson.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson konstaterar att det råder delade meningar om Hemnet-aktien bland organisationens analytiker. Han nämner också konkurrensen som en riskfaktor.

Hemnet är bara en annonssajt, och finns det möjligen andra som kan göra samma sak, funderar Joacim Olsson. Konkurrenten Booli fungerar inte på samma sätt som Hemnet, men många hålls där också, konstaterar han.

Det är ingen jätteverkanshöjd i tekniken hos Hemnet. Men så länge mäklarna föredrar Hemnet...

Annons

Annons

"Extrem" värdering

Han är tveksam, men tror ändå att Hemnet skulle kunna ha potential att bli en folkaktie, helt enkelt för att folk kan relatera till bolaget.

Som en gång i tiden Ericsson, eller Telia. Alla kunde relatera till dem.

Själv tänker han inte köpa Hemnet-aktier nu.

Nej, jag investerar hellre i en egen fastighet än i Hemnet, säger Joacim Olsson.

Joacim Bornold, sparekonom på Söderberg & partners, tyckte att priset på Hemnet var högt redan vid noteringen. Då var kursen 115 kronor per aktie. I förmiddagshandeln pendlar handlas den för runt 160 kronor.

Fallhöjden blir väldigt hög, säger Joakim Bornold.

Han konstaterar att värderingen vid noteringen – där bolaget estimeras till ungefär 18 gånger sin omsättning – var extrem.

Många gånger tycker man kanske att 18 gånger vinsten är en ansträngd värdering. Men det här bolaget värderas alltså till 18 gånger försäljningen. Det är en väldigt, väldigt hög värdering, säger han.

Frågan är hur bolaget lyckats med det.

Svaret: Hemnet har något som alla vill ha just nu, enligt Bornold.

"Långt ifrån gratis"

Man har en digital affärsmodell som man kombinerar med en närmast monopolliknande ställning i sin bransch, vilket gör att Hemnet egentligen uppnått det som alla stora techbolag vill få till – att vara helt dominerande. Hemnet är i den fantastiska positionen och det är det som lockar, säger han.

TT: Är det värt att teckna aktier?

Det är långt ifrån gratis och jag känner mig tveksam. Ska man köpa Hemnet på de här nivåerna, då ska man ha en stark tro på att de kan hitta fler sätt att tjäna pengar på den här marknadspositionen, säger Joakim Bornold.
Jag tror inte att det där dumt om man vill in i bolaget att avvakta litegrann, säger Nicklas Andersson.

De påpekar att bolaget inte går till börsen för att det behöver pengar.

Det är ingen nyemission eller liknande som sker här. Utan det som sker är att nuvarande ägare vill ha möjlighet att sälja. Och det kommer efter en för dem enorm uppgång i värderingen, säger Bornold.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr