A-
A+

Henry till attack mot sociala medier-jättarna

Thierry Henry. Arkivbild.
Thierry Henry. Arkivbild.
FotbollTT-Reuters

Han försvann från sociala medier i en protest mot att det görs för lite för att stävja all rasism som florerar där.

Ett halvår senare tycker inte Thierry Henry att det har hänt så mycket.

De (sociala medier-företagen) gör inte i närheten av det som krävs för att vi ska känna oss säkra där, säger den tidigare fotbollsstjärnan.

Annons

Annons

Det var i mars som Thierry Henry, som hade 15 miljoner följare totalt på Facebook, Instagram och Twitter, stängde ned sina konton på sociala medier. Den tidigare Arsenal- och Barcelonastjärnan, som vann både VM och EM med Frankrike, gjorde det i en protest och menade att de ansvariga hos sociala medier-jättarna borde ta itu med all rasism och kränkningar på samma sätt som de raderar uppladdat material som bryter mot upphovsrätten.

Men nu, över ett halvår senare, konstaterar Henry dystert att saker och ting ser ungefär likadana ut som tidigare – och att han kanske aldrig kommer att återaktivera sina personliga konton.

Låt oss vara ärliga. De gör inte i närheten av det som krävs för att vi ska känna oss säkra där, säger Henry vid teknologikonferensen Web Summit i Lissabon.

Säkerheten viktigast

Det är ett fantastiskt verktyg i den värld som vi lever i, men kan det vara säkert? Det är viktigast av allt.

De senaste åren har det förekommit mängder av rapporter att bland annat svarta fotbollsspelare har utsatts för rasism i sociala medier. I exempelvis England har det diskuterats kring en ny lag där sociala medier-företagen bland annat ska göras juridiskt ansvariga för sina användares nätsäkerhet – och vara ansvariga för olämpligt innehåll.

Annons

Annons

Globalt problem

Twitter sade redan 2019 att "vidrigt innehåll" inte hade något utrymme på plattformen, och Instagram meddelade i februari ett antal åtgärder för att hantera kränkningar online. Experter har emellertid varnat för att det kommer bli svårt att lagföra förövare med tanke på hur stort problemet är globalt.

Thierry Henry hoppas att unga svarta ska kunna följa sina drömmar – och inte få dem släckta av så kallade nättroll.

Det är mitt budskap: Ni ska inte bli hindrade av de där, säger Henry.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.