Herrar får 100 miljoner för EM – damerna noll

Sverige jublar över EM-avancemanget efter Islandsmatchen.
Sverige jublar över EM-avancemanget efter Islandsmatchen.
FotbollTT

Svenska fotbollförbundet får nästan 100 miljoner kronor för herrlandslagets avancemang till EM nästa år. Däremot får det inte en krona för damlandslagets EM-biljett till 2022.

Jag har sagt det länge att Fifa och Uefa måste steppa upp, säger Kosovare Asllani.

Annons

Annons

Hon poängterar vikten av tydliga ekonomiska insatser från de internationella fotbollsförbunden.

Det måste det bli. Det är det vi strävar efter hela tiden. Förbundet kan bara göra sitt och visa var Sverige står och att man själv vill satsa. Men sen handlar det om att Fifa och Uefa satsar ännu mer och går i bräschen vilket de inte gör nu och spelarna får lida, säger hon till Aftonbladet .

Generalsekreteraren i Svenska fotbollförbundet, Håkan Sjöstrand, säger att det på damsidan är först när man deltar i ett mästerskap som det blir intäkter till det svenska förbundet.

Tidigare mästerskap har vi fått besked ungefär ett halvår före turneringen börjar om hur samtliga mästerskapsersättningar ser ut så vi får vänta på detta, säger han.

Spelarna får ingen kvalbonus från Svenska fotbollförbundet, däremot matchpremier enligt ett avtal med förbundet. Avancemanget till EM i England 2022 blev klart på tisdagskvällen när Sverige besegrade Island i kvalet med 2–0.

Sverige fick drygt 20 miljoner kronor för VM-bronset 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons