-
+

Het bostadsmarknad inledde 2021

Bostadspriserna sjönk i december. Arkivbild.
Bostadspriserna sjönk i december. Arkivbild.
BostadTT

Bostadsåret 2021 har inletts med stigande priser – i alla fall i Stockholm och Göteborg.

Annons

Annons

Årets första mätning visar, att det efter en svagare utveckling i storstadsregionerna, skedde en återhämtning i början av januari, enligt Valueguards Hox-index, som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Halvmånadsindex för den första halvan av januari visar att priserna på bostadsrätter gick upp med 2,3 procent i Stockholm och 0,6 procent i Göteborg, jämfört med priserna under hela december.

"Vi upplever en stark tro på stigande priser hos bostadsköparna. Många vill genomföra sin bostadsaffär innan priserna stiger mer, vilket leder till att försäljningarna går snabbare än vanligt för säsongen", säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Svag uppgång

Ökningen sker efter en svagare marknad i december. På riksnivå steg priserna med 0,2 procent. Nedbrutet på enbart bostadsrätter backade dock priserna 0,3 procent, medan villamarknaden steg med 1,7 procent.

"Jag tror inte att prisboomen är över, vare sig i Stockholm eller i övriga Sverige. Coronapandemin har omformat våra liv och gjort bostaden viktigare. Höga prisförväntningar, låga räntor, stark börs och en mer positiv syn på konjunkturen ger ytterligare stöd. Men räkna inte med kraftiga prisökningar varje månad. Vi kommer att se en mer blandad utveckling framöver", säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Annons

Annons

Stigande villapriser

I december sjönk dock priserna i Stockholm med 1,0 procent. Villapriserna steg däremot med 1,7 procent i såväl Stockholm som Göteborg.

"Trots historiskt höga bostadspriser i Göteborg är jag fortsatt optimistisk. Räntor, arbetsmarknad och ekonomiska prognoser pekar åt rätt håll. Dessutom byggs det för lite för att det ska motsvara stadens behov", säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss