Hetta, brandrök och gräs utmanar golfstjärnor

Pernilla Lindberg när hon vann ANA Inspiration 2018. i årets tävlingar är det helt andra förutsättningar.
Pernilla Lindberg när hon vann ANA Inspiration 2018. i årets tävlingar är det helt andra förutsättningar.
GolfTT

För två år sedan vann Pernilla Lindberg golfmajorn ANA Inspiration.

Men i år är förutsättningarna helt annorlunda.

Spelarna kommer att behöva kämpa mot både extremhetta och brandrök från Kalifornienbränderna.

Det har varit otroligt dålig luftkvalitet här, säger hon.

Annons

Annons

På torsdag inleds golfdamernas andra major för året på Mission Hills Country Club i Rancho Mirage, USA.

Tävlingen skulle egentligen ha spelats första helgen i april, men flyttades på grund av coronapandemin. När nu väl tävlingen kan genomföras blir det en prövning utöver det vanliga.

Det brukar vara varmt i södra Kalifornien när majorn spelas. Men när kalendern visar september blir det en större utmaning. Så sent som i söndags var kvicksilvret uppe på 48 grader celsius och som prognosen ser ut lär temperaturen ligga över 40 grader under de tre dagar som spelet pågår.

Jag är kortare tid på banan under träningsdagarna för att spara energi. Sen gäller det att vara väl förberedd, se till att dricka ordentligt hela tiden från det man vaknar och att vila mellan varven, säger Lindberg i en ljudfil skickad till TT.
Det är klart att värmen kommer att påverka, men spelar man bra golf och allt flyter på märker man inte av det. Vi är ganska vana med värme, men det blir tufft ändå.

"Körde förbi en brand"

På grund av värmen behöver inte spelarnas caddies bära golfbagarna utan kan få låta dem åka golfbil eller får dra dem på en golfvagn. Spelare och caddies ska dock gå banan.

Skogsbränderna härjar över Kalifornien, vilket även känns på golfbanan i Rancho Mirage.

När jag och min man Daniel körde hit i lördags, vi kom från Utah, körde vi förbi en brand som börjat på morgonen och den, inte långt från Palm Springs, har växt ordentligt. Såsom vinden legat på de senaste dagarna har det varit otroligt dålig luftkvalité och man har inte kunnat se bergen strax intill banan, säger Lindberg.
Men nu på onsdagsmorgonen är det ganska blå himmel igen och det är skönt att se att luften är bättre. De säger att luftkvalitén ska vara bättre resten av veckan.

Annons

Annons

Gräset en utmaning

Förutom värmen och luftkvalitén blir banans tjocka gräs en utmaning för Lindberg.

Gräset är annorlunda eftersom vi är här en helt annan årstid mot normalt. Det är bermudagräs som jag tenderar att inte vara lika bra på. Banan spelas längre för det blir inte lika mycket studs och rull. Men spelar jag bra spelar gräset ingen roll alls.

Hon säger att känslan ändå är god eftersom hon har några bra tävlingar bakom sig. I senaste tävlingen kom hon delad elva.

Jag bygger på det. Och det är läckert att vara tillbaka till ett ställe som alltid kommer att betyda så mycket för mig, platsen där jag vann min första major. Otroligt härliga känslor kommer tillbaka. Nu gäller det bara att ta hand om mina egna förväntningar, säger Lindberg.

Övriga svenskor i tävlingen är Anna Nordqvist, Dani Holmqvist, Linnea Ström, Madelene Sagström och Caroline Hedwall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons