Historisk världscup – men inte utan kritik

Gyda Westvold Hansen leder den historiska första världscuptävlingen i nordisk kombination efter backhoppningsmomentet. Arkivbild.
Gyda Westvold Hansen leder den historiska första världscuptävlingen i nordisk kombination efter backhoppningsmomentet. Arkivbild.
Nordisk kombinationTT

För första gången har damer släppts in i världscupvärmen i nordisk kombination.

Den historiska första tävlingen avgjordes i österrikiska Ramsau, och gladde många.

Men den passerade inte utan kritik.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förhandsfavoriten Tara Geraghty-Moats, USA, vann den historiska första damtävlingen. Amerikanskan gick ut i längdspåren som sexa, 37 sekunder bakom norskan Gyda Westvold Hansen, som ledde efter backhoppningsdelen. Efter 3,3 av de 5 kilometerna var Geraghty-Moats i kapp och förbi norskan, och vann till slut med 1,5 sekunders marginal.

Westvold Hansen behöll andraplatsen med god marginal, och Anju Nakamura, Japan, blev trea.

Tara Geraghty-Moats kunde därmed glädja sig åt en minnesvärd världscupseger och att en barriär bröts. Efter årsskiftet bryts ytterligare en när damerna också finns med på VM-programmet i Oberstdorf.

Det är ju viktigt för att känna att vi håller på med en "riktig" idrott, sade norska Marte Leinan Lund till NRK , inför tävlingen.
Vi går väl inte direkt runt och tänker på att vi är historiska, men det är klart att det är fantastiskt att vara med om det här.

Skiljer nästan 50 000

Samtidigt är det långt ifrån lika för båda könen. Herrarna har fler tävlingar under en världscuphelg, fler tävlingar på VM och när det gäller OS har Internationella olympiska kommittén (IOK) hittills sagt nej till en damtävling i nordisk kombination.

Sedan har vi prispengarna.

Damsegraren i Ramsau belönas med 2 800 schweiziska franc (runt 26 000 kronor) för sin förstaplats. Herrsegraren får samtidigt 8 000 schweizerfranc, nära 75 000 kronor.

Det är fortfarande ett faktum att idrotten inte har kommit tillräckligt långt med jämställdheten. Att män ska få mycket mer än kvinnor för en seger är fel, säger Ivar Stuan, sportchef för det norska landslaget i nordisk kombination, till NRK.
Det är väldigt orättvist. Det används argument som marknadskrafter och tv-pengar, men 2020 borde vi ha kommit mycket längre.

Annons

Annons

Fis försvarar skillnaden

Lasse Ottesen är grenchef för nordisk kombination i Internationella skidförbundet (Fis). Han håller med Stuan, men menar att det inte är görbart just nu.

Vi i Fis har som målsättning att det ska vara samma prispengar för kvinnor och män. Det är det inget tvivel om, och vi jobbar mot det. Just nu finns det inget värde för damernas kombination, eftersom det inte har funnits på marknaden tidigare. Nu får vi förhoppningsvis bra tittarsiffror och kan visa upp oss på det sättet, säger Ottesen till NRK.

Nästa säsong kommer prispengarna till damerna öka till 4 500 schweiziska franc, säger Ottesen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons