Historiskt avtal för svensk damhockey

Spelarna i damlandslaget i ishockey har fått ett nytt kollektivavtal. Arkivbild.
Spelarna i damlandslaget i ishockey har fått ett nytt kollektivavtal. Arkivbild.
IshockeyTT

Svensk damishockey har fått ett historiskt kollektivavtal på plats. Avtalet omfattar SDHL och landslagsspel.

Det är väldigt bra, och ett bra avstamp inför framtiden. Kul att det äntligen är på plats, säger Hanna Olsson, HV71, till TT.

Annons

Annons

Många spelare från SDHL strejkade från landslagsspel under förra säsongen. Det kollektivavtalet de krävde är nu på plats. Spelarna kommer nu att vara försäkrade mot eventuella skador vid landslagsspel och spel i SDHL, och man kommer att få hjälp att söka jobb och utbildningar efter karriärens slut.

Det absolut viktigaste är att vi är försäkrade, vilket vi otroligt nog inte varit tidigare, säger Olsson.

Spelarfacket Sico har varit en stor hjälp i processen, och facket har ett bra samarbete med spelarna.

Sico går i bräschen för dessa frågor så att vi kan fokusera på att spela hockey, som vi vill göra. Vetskapen om att vi har stöttning är viktig, och en stor trygghet, säger Olsson.

HV71-spelaren, som trots sina 21 år har gjort mer än 100 landskamper och spelat OS, tror att avtalet och framstegen kan inspirera unga hockeyspelare.

Vi visar de yngre hockeytjejer att det händer positiva saker. Men för att komma längre krävs det framgång, och där ligger mycket ansvar på oss. Vi måste offra saker i vår vardag för att nå den framgången.
Detta sätter även stor press på klubbarna att nästa steg i utvecklingen av sina damlag. Allt hänger ihop, säger Hanna Olsson.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons